IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Апетитни, перфектни, а безопасни ли са? Има ли оцветители в цитрусите?

Потребители сигнализират за плодове, които буквално боядисват ръце

Снимка: pixabay.com

Снимка: pixabay.com

В сезона на цитрусовите плодове магазините и пазарите вече са залети с перфектно изглеждащи портокали, мандарини и лимони. Хората обаче сигнализират за оцветители, които буквално боядисват ръцете при обелване на кората.

Масово плодовете и зеленчуците се продават без етикет, който да ни показва дали са третирани с химикали.

За да удължат живота на плодовете на пазара и да подобрят външния им вид, производителите злоупотребявали с количествата на пестицидите, с които пръскали стоката.

Какви химикали и в какви норми се влагат в плодовете на пазара, се следи в централната лаборатория на Агенцията по храните. Влагането на пестициди в плодовете и зеленчуците е разрешено, но само в ограничени количества.

През последните години в Европейския съюз са спрени тонове плодове, пълни с пестициди, основно пратки с портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция. Контролът започва още на границата.

Като външна граница на Европа България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. По правило на проверки подлежи всяка десета партида. Особено строг е контролът при пратките с лимони и нар. Стоката се разтоварва в халета на границата, след което се изследва в акредитирана лаборатория.

На пункта "Капитан Андреево" от началото на годината са върнати или унищожени тонове опасни плодове и зеленчуци. Интересното е, че там проби за пестициди от банани, портокали и мандарини не се взимат.

"Разрешените препарати за третиране са главно дървесни смоли и восъци за по-добър вид на стоката и за предпазване на гниене и мухъл. Не би следвало да се използват оцветители, използват се други вещества, които са разрешени", обясни пред Нова тв д-р Кремена Стоева от "Контрол на храните".

Нерядко обаче търговци подобрявали вида на стоката именно със забранени изкуствени добавки. Зелените мандарини и портокали превръщали с бои в зрели, за да ги продават на по-високи цени в началото на сезона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
НОТИФИКАЦИИ
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата