Дни преди Великден отново става актуална темата за съдържанието на великденските козунаци. От "Активни потребители" вече са се заели с тази задача, като са провели проучване, което анализира състава на индустриално приготвени козунаци.
"В козунаците тази година не открихме синтетични багрила, но изобилстват от Е-номера и заместители. В поредица от тестове установяваме как традиционни продукти драматично се отдалечават от оригиналите. Крайно време е да решим дали всичко, което е разрешено, е добро за нас!", посочват те.
Представяме ви данните и изводите, до които са достигнали от "Активни потребители" след проведеното от тях проучване.
Съдържание на козунаците
Изследването потвърждава задълбочаващата се тенденция у нас качеството на продуктите да се влошава.
Етикетиране - от 16 марки козунаци при една напълно отсъства задължителната хранителна информация на етикетите. Такова нарушение се наблюдава много често при предлагането на непакетирани предварително храни като приготвяните на място във веригите хлебни изделия и готови топли и студени храни.
Отсъстващите класически суровини - резултатите показват, че в 11 (от 16) марки липсва краве мляко, а при една марка са спестени и яйцата или друг техен заместител.
"Иновациите"- влагане на нетрадиционни суровини - пестенето от класически съставки води до добавяне в козунаците на "модерни", индустриално произведени суровини. Усреднено във всяка марка са вложени 2 нетрадиционни съставки – между 1 и 3 за всеки продукт. Това са сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина. Очевиден е стремежът да се използват по-евтини заместители на яйцата, млякото и слънчогледовото олио, както и по-нискокачествено брашно, подобрявано с прибавяне на глутен и ензими.
Добавяне на технологични химикали (Е-номера) - нискокачествените суровини и заместители водят до използването в индустриалните рецепти на множество технологични добавки. Такива са описани на етикетите на всички закупени от нас индустриални продукти. Усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-номера. Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители и други. Изрично е да споменаваме, че тази химия напълно отсъства в домашните рецепти.
Оцветителите - преди 6 години установихме влагане на жълтата боя татразин (Е102) в 2 от 7 изпитвани марки, а през 2018 г. не открихме татразин. Това обаче не означава, че производителите са се отказали от навиците да се боядисват козунаци - при 10 (от 16) марки е вложен естественият оцветител каротин. Тази боя е по-приемлива от синтетичните бои, но показва за пореден път, че в индустриалните рецепти визуалните и вкусовите качества на козунаците се постигат с използване на заместители и химикали.
Изводи
1. Индустриалните рецепти за козунаци, въпреки претенциите, са много далече от домашния оригинал. В тях се установяват средно по 2 нетрадиционни суровини/заместители, и 6 технологични добавки (Е-номера) и оцветители.
2. В повечето търговски марки козунаци отсъства краве мляко, а в една дори и яйца или техни заместители.
3. Съвременните индустриални козунаци определено са много по-евтини от домашните. Всички "иновации", като влагането на нетрадиционни съставки и химикали, имат за цел да намалят себестойността и да удължат трайността на това, което се е получило.
4. Продаваните индустриални козунаци са нискокачествен заместител на оригинала. Вложените суровини/заместители/добавки и технология на производство са тотално различни от траниционната рецепта.
Какво може да се предприеме?
Очевидно е, че отдалечаването от класическите рецепти се превръща в лавинообразна тенденция. Време е да се потърсят механизми за ограничаване на тази епидемия.
Възможните решения са поне няколко:
1. Създаване и стимулиране на използването на знаци за качество и/или незадължителни стандартни (от типа "Стара планина", "България", БДС за кисело мляко, сирене кашкавал и т.н.).
2. Законова защита на популярни наименования само за продукти, които се придържат към традиционни съставки или не използват индустриални заместители (например наименованието "ОЦЕТ" може да се използва само при натуралните продукти).
3. Стимулиране провеждането на повече и по-широкомащабни тестове на качеството и осветляване реалното качество на конкуриращите се продукти. За тази цел е необходимо единствено българските политици да вложат не повече от половината енергия, която отделиха по темата с двойния стандарт при храните. Никой и никога няма да измете собствения ни двор!
За проучването:
Проучването на "Активни потребители" анализира състава на индустриално приготвени козунаци. Информацията е извлечена от етикетите, т.е. от това, което самите производителите са декларирали. Отделно, проведохме и лабораторен тест за наличие на оцветителя Е102 (татразин). В проучването са включени 16 марки козунаци, закупени от търговски вериги и "Женския пазар" в София през месец март 2018 г.
Пълното проучване можете да прочетете тук.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Кадър на деня за 24 ноември
Германия ще проведе търгове за нови газови централи през март
Близо една трета от хората в Южния централен регион в България са в риск от бедност
Уолър от Фед призова за намаление на лихвите през декември
САЩ към ЕС: Ще понижим митата, ако предложите балансирани цифрови регулации
Лагард: Приемането на изкуствения интелект все още може да даде предимство на Европа
Късна емисия
Пенсионери инвестират във ваканционни имоти на морето
Успех и любов за три зодии в седмицата от 24 до 30 ноември
Шеф Китанов и Евгени правят навпавок при Баба Дешка
Росенов попиля унгарец насред Будапеща
Съотборник за Еберечи Езе: Той е „завършен играч“
Аякс преговаря с Жорди Кройф
Комо размаза Торино и изпревари Юве
Проблем забави Леверкузен за Манчестър
Герой за Славия: Станимир Стоилов ми беше като втори баща
Дневен хороскоп за 25 ноември, вторник
Тест: Какво ви носи декември?
5 храни с повече желязо от червеното месо
Таро карти за декември за всяка зодия
ИГРА: Участвайте и можете да спечелите страхотни награди от "Зоотрополис 2"
Auto Italia откри благотворителна фотоизложба Deus Ex Machina с емблематични модели Ferrari и Maserati
Пребиха в Скопие известният македонски българин Владо Перев
Борислав Михайлов е в средно увредено състояние след инсулта
Камиони в историческата църква "Света София" в Истанбул предизвикаха възмущение
Дезертьори от руската армия са връщани насила обратно на фронта
Кои 7 български месни продукта са защитени от ЕС като храни с традиционно-специфичен характер
Сезонният грип е тук: Какви са симптомите и как да се предпазим?
Екипажът Crew-12 ще излети към МКС по-рано от планираното
В САЩ тестваха автономно въздушно такси от следващо поколение
Учени откриха какво може да превърне една ябълка в лекарство против рак
За първи път от 10 хил. години: Вулкан в Етиопия изригна зрелищно, в Индия очакват замърсяване
Истината е някъде там: Защо е трудно да открием извънземен живот
В пояса на Кайпер е открита загадъчна структура