Колкото по-дълго плаче човек, толкова по-горещи стават сълзите му
Впечатляващото откритие направиха американски математици, а огласяването му стана чрез британския ежедневник „Дейли Експрес“.
Специалистите от университета на Делауер основават твърденията си на компютърен модел на динамиката на флуидите и топлината в сълзите.
Когато хората мигат тънък течен филм (слъзен филм – б. р.) се разпространява върху очната повърхност и леко се охлажда.
При пациентите със “сухо око“ степента на охлаждане е по-висока.
Авторите на проучването установили, че температурата на слъзния филм всъщност се повишава леко с всяко следващо премигване.
Това означава, че при изобилно отделяне сълзите стават по-горещи.
В публикацията напомнят на домакините, че може да се разплачат при рязане на лук или вдишване на черен пипер.