Салата “Цезар” е едно от онези ястия, които са преминали границите на времето и пространството, за да се превърнат в класика, любима на милиони хора по света. Въпреки че рецептата е проста, салатата предлага уникален баланс между свежест и кремообразност, което я прави истински кулинарен шедьовър, който тази година празнува 100 години от своето създаване.
Произходът на салата “Цезар” е обвит в интересни легенди и разкази, като най-известната версия гласи, че тя е създадена от италианския емигрант Цезар Кардини, който по онова време притежава ресторанти в Мексико и САЩ.
Според Роза, дъщерята на Кардини, баща ѝ създава известната салата на 4 юли 1924 г. В ресторанта му “При Цезар”, в който по онова време готвят двамата с брат си, се събират твърде много хора, които искат към питиетата си свежо мезе.
Двамата импровизират и събират на едно място всичко, което имат като запаси в кухнята. Така от нищото се родила салата, за която след това посетителите дълго разказвали и това била причината ресторантът на Цезар да се пълни с хора, които били любопитни да я опитат. Първоначално салатата се е казвала “Авиатор”, кръстена на Алекс Кардини, дядо на Роза, който бил пилот към италианските военновъздушни сили по време на Първата световна война.
През 1948 г. Цезар Кардини решава да патентова творението си. В регистрите, той я записва като салата “Кардини” и “Оригинален Цезар”. Днес съществуват различни рецепти, но класическата включва съставките, с които Кардини разполагал в онзи следобед на 4 юли 1924 г. - маруля, препечени хлебчета, яйца, настърган пармезан и сос “Уорчестър”.
В една от своите книги известната американска готвачка Джулия Чайлд разказва, че за първи път е яла тази вкусна салата в ресторанта на Кардини като дете през двайсетте години на миналия век. Пътувайки с родителите си, решават да се отбият и да опитат прочутата салата в ресторанта му.
След като се превръща в едно от най-известните кулинарни гурута в Америка, Чайлд убеждава Роза да сподели с нея оригиналната рецепта на баща си. В интервю за “Ню Йорк Таймс” кулинарката споделя: “Цялото семейство бяхме много развълнувани, че опитваме тази салата, която по онова време беше много шик. Цезар беше възрастен човек, който я приготви на място пред очите ни”.
Истинската магия на салата “Цезар" се крие в нейния дресинг – комбинация от аншоа, чесън, лимонов сок, зехтин, яйце и пармезан, който придава на ястието характерния му вкус. Оттогава салатата претърпява множество интерпретации и адаптации, но основната рецепта остава непроменена.
Рецептата:
Какво ви е необходимо: 1 голяма римска салата; 50 г пармезан; 2 скилидки чесън, пресовани; 1 жълтък; 50 мл зехтин; 2 с.л. лимонов сок; 1 ч.л. горчица; 1/2 ч.л. сос “Уорчестър”; 2 филии бял хляб; черен пипер; кашерна сол
Начин на приготвяне:
Нарежете хляба на малки кубчета и ги запечете в предварително загрята на 180°C фурна за 10-12 минути, докато станат златисти и хрупкави.
В купа пасирайте чесъна и жълтъка заедно с горчицата, лимоновия сок и соса “Уорчестър”, след което постепенно добавяйте зехтина, докато се получи гладък и кремообразен дресинг. Овкусете с кашерна сол и черен пипер.
Нарежете римската салата на големи парчета и я поставете в голяма купа. Добавете кротоните и дресинга, след което внимателно разбъркайте, така че всички съставки да се покрият равномерно.
Накрая поръсете салатата с тънки люспи пармезан и сервирайте веднага.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Сенатът на САЩ е отхвърлил мярка за възобновяване заплащането на федералните служители
К. Георгиева: България ще е по-привлекателна за инвеститорите с въвеждането на еврото
Пшеницата и царевицата в САЩ поскъпват през седмицата заради силния износ
М. Кос: Кандидатките за членство в ЕС ще трябва да изберат страна в глобалното противопоставяне
САЩ подкрепят ЕС да използва замразените руски активи за Украйна
Трагедията със загиналите мигранти: Съдът решава за ареста на румънския шофьор
Охранителни камери са засекли изчезналата Стефани
Йотова: Ако загубим "Лукойл", ще се окажем в трудна ситуация
Кекс със сини боровинки
"Корона за княгинята" разказва историята на сестрата на Иван Шишман - Кера Тамара
Ливърпул тресна Реал Мадрид с характер, идва ред на Ман Сити
Гуардиола се предаде, отписа и Ливърпул: Арсенал ще е шампион!
ЦСКА не се шегува, ще мачка Левски с най-доброто
Тухел клекна пред Белингам: Нямам проблем с него, нямам проблем с характера му
Мани Пакиао потвърди: Водят се преговори за мегасблъсък с Ломаченко
Шамар за Левски: Ради Кирилов аут от мача с ЦСКА
Седмична нумерологична прогноза за 10 – 16 ноември
Дерматолог: Да губим до 100 косъма на ден е нормално, но не и повече
Паста пене за 15 минути
Любовен хороскоп за 10 – 16 ноември
Нумерологична прогноза за 8 ноември
Днес отбелязваме Архангеловден
Иновация: Българси създават батерия от утайка от кафе (ВИДЕО)
Кристалина Георгиева: С еврото България ще стане по-привлекателна
Почина един от откривателите на ДНК
Разстрел на пет кучета в Добричко разбуни чуждестранната общност у нас
Ути завива сарми в Генерал Тошево
Закопчаха нашенец погрешка на летище в Лондон
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда
Може ли човек да оцелее в черна дупка
Астронавтите масово страдат от космическа болест – какво представлява тя
Най-старият и най-голям храм на маите е построен, за да изобрази Космоса