IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Вегетарианците виновни за глобалното затопляне!

Консумацията на марули водела до повече парникови газове

Снимка: Reuters, архив

Снимка: Reuters, архив

Учени от университета "Карнеги Мелън" в град Питсбърг, щата Пенсилвания посочиха вегетарианците за виновници за затоплянето на климата, пишат вестниците "Телеграф" и "Индипендънт", цитирани от БТА.

Много от най-разпространените зеленчуци, като марулята, изискват за производството им много повече ресурси за единица калория, в сравнение с бекона например. А всичко това води до увеличаването на парниковите емисии в атмосферата на Земята.

Екипът на проф. Крис Хендриксън, провел изследването, твърди, че връзката между хранителния режим на хората и околната среда е много сложна. Така например отслабването на населението и стопяването на излишните килограми се отразява благотворно върху общото му здравословно състояние.

В същото време здравословното хранене се отразява зле на околната среда при осигуряването на съответната вегетарианска продукция.

Консумацията на повече плодове, зеленчуци и рибни изделия е свързано и с 38-процентно увеличение на разходите за енергия и с 10-процентен скок в използването на водни ресурси. Парниковите газове също се покачват с 6 на сто.

Консумацията на марули води до три пъти повече изпуснати парникови газове в атмосферата, в сравнение с бекона, констатира екипът.

Производство на патладжани, целина и краставици е много по-пагубно в екологично отношение, отколкото това на свинското и пилешкото месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата