Кравите са виновни за всичко

Кравите нанасят на екологията на Земята значително по-голяма вреда от автомобилите и самолетите
13 дек 2006 10:40,
Кравите са виновни за всичко
Кравите нанасят повече вреда на екологията на планетата от автомобилите и самолетите. Снимка: worth1000.com

Кравите нанасят на екологията на Земята значително по-голяма вреда от автомобилите и самолетите. До този извод са стигнали специалистите от селскостопанската организация FAO (Food and Agricultural Organisation), съобщава вестник The Independent.

По сведения на FAO, на планетата живеят около половин милиард крави, които пряко или косвено са свързани с отделянето на 18 процента от всичките парникови газове. Този показател значително превишава нивото на замърсяване от целия транспорт на Земята.

Също така, в резултат на приготвянето и транспортирането на месото, превоза на храна и необходимости за кравешките пасбища, се изгаря гориво, което представлява 9% от изхвърления въглероден двуокис в световен мащаб.

Кравешките стада произвеждат около сто вредни газове, се отбелязва в доклада на FAO. На тези домашни животни като част от попадащия в атмосферата амоняк (главната причина за киселинните дъждове) се падат две трети, както и една трета от метана (предизвикващ затоплянето на атмосферата на планетата).

За да им се направят пасбища, се изсичат гори, след което тези разчистени места се превръщат в пустини. А нечистотиите, които се образуват при отглеждането на кравите, замърсяват водата.

Специалистите от FAO смятат, че поради голямото търсене и консумация на месо ще расте и броя на кравите. А това ще доведе дотам, че през 2050 година вредата върху екологията, нанесена от тези животни, може да се увеличи два пъти.

Експерти от ООН са изучили въздействието върху околната среда също и на кокошките, овцете и свинете. Обаче са стигнали до извода, че именно кравешкото съсловие се оказва най-опасно за екологията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание