Цената на щастието

Често сме чували “И богатите също плачат”, но като че ли не вярвамe...
11 авг 2008 10:15, Петя Славова
27
Цената на щастието
Понякога златото не носи щастие. Снимка: Булфото

Често сме чували “И богатите също плачат”, но като че ли не вярваме.

Всеки иска да е като тези с многото богатства, сякаш притежавайки парите под възглавницата, човек го чака щастието на земята. Оказва се, че парите обременяват повече, отколкото можем да си представим.

Учени,  които от доста време се занимават с изследването на щастието и влиянието на парите върху психиката, обясняват, че човешкото съзнание трудно отстоява на финансовото могъщество.

Всъщност още в най-дълбока древност хората са знаели до къде може да доведе могъществото на парите и колко е лесно човек да се превърне в техен роб.

Затова има безкрайно количество приказки, митове и легенди.

Една от най-известните е за фригийския цар Мидас, който си пожелал всичко, до което се докосва, да се превръща в злато. Желанието му било изпълнено, но за негов ужас, в злато се превръщало също яденото и пиенето.

Подобни истории продължават и в съвремието. Все пак има и хора, които успяват да запазят човешкото си отношения към близките си, дори и след като ги връхлети голямото богатство.

Сю и Пол Розенау от американския щат Минесота удрят най-големия джакпот в историята на местната лотария - 180 милиона долара.И какво от това...

"Бяхме ли щастливи? В общи линии - да. Първоначално изобщо нямахме представа какво да правим. Към кого да се обърнем за съвет? После се обадихме на нашия данъчен съветник и оттам нататък нещата се развиха без проблеми."

Затова пък двамата американци запазват своя предишен начин на живот.

Те инвестират голямата част от парите в една фондация с идеална цел. Те не променили отношението си към своите близки, което е едно от най-важните предпоставки  за щастлив живот. Така смятат учените. Но според Бруно Фрай, икономист от ниверситета в Цюрих, това твърдение не се отнася за хората, живеещи в крайна бедност:

"За хора, които разполагат с нисък доход, повишаването на доходите е нещо много съществено, което силно увеличава задоволството от живота.

Същото се отнася до бедните страни: когато се увеличат средните доходи на хората, това сериозно повишава удовлетворението от живота.

Затова не е редно да се казва, че в развиващите се страни хората са бедни, но щастливи и доволни от живота си и да се прави погрешният извод, че няма нужда от някакви подобрения. Тъкмо обратното е вярно."

Всъщност, след като задоволят основните жизнени потребности на хората, парите не играят вече съществена роля по отношение на усещането за щастие.

В това е сигурен п сихологът от университета Харвард Тал Бен Шахар:

"Става дума за недоразумение, което е заложено у нас по рождение. Хората постоянно стават жертва на това недоразумение.

По всяка вероятност то се гради върху опита от векове и хилядолетия, който им казва: трябва да събираме, за да оцелеем.

Онези, които са имали най-големите запаси от храни, са имали някога най-добър шанс да преживеят до идната зима.

Това сме научили от праисторията. И днес хората функционират по същия модел както едно време, макар че обикновено няма никаква нужда и повод да събират и складират.

Все още повечето хора си мислят, че увеличаването на притежанията подсигурява съществуването и щастието им."

Сложните взаимовръзки между щастието и парите занимава и психолози от университета във Ванкувър.

Те комбинират две предпоставки: Първо: парите сами по себе си не носят щастие и Второ: хората желаят да имат добри социални контакти. Може би - такава хипотеза изказват учените - парите ощастливяват човека само тогава, когато той ги употребява по социален начин.

Лара Акнин описва два от експериментите: "Анкетирахме 16 служители в една Бостънска фирма, които наскоро бяха получили увеличения на заплатите.

Ние установихме нивото на тяхното задоволство преди получаването на премията, както и 6-8 седмици след това, когато повечето от тях вече бяха изхарчили парите.

Оказа се, че има съществено значение, по какъв начин и за какво са били похарчени парите: Онези, които ги бяха използвали за това, да доставят щастие на други хора, бяха по-доволни и щастливи от онези, които ги бяха изхарчили за самите себе си", обяснява психоложката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Надежда преди 15 години
Моля, изтрийте #13. Омръзна ми от такива ***. И ето такива като имат пари ,че и власт...гледай им сеира! ДО #2 - успех с операцията. И аз имам проблем с едното си дете и въпреки че живея в Канада - от една година го мъкнем по леакри и не могат да разберат какво му е. Богата държава, но леакрите са им некадърни. А парите- не помагат ,поваярвайте ми! Моя позната която беше богата (БЕШЕ) изхарчи много пари по частни лекари и пак след 6 месеца и погрешна диагноза почина жената сам - самичка(лека и пръст) Роднините и в Полша ,никой не дойде дори да иа погребе.Така че, пари не искам ,искам децата ми и семейството ми да е здраво и да имам подкрепата на близки и приятели. За това се прибираме в България. Може да не ми бъде богат живота на луксове и глезотии ,но ще съм сред тези които ни обичат. @25 ,много си прав. Човек знае и 2 и 200. Ако си доволен от това което имаш -ще си шастлив. Не си ли - колкото и да имаш ,никога няма да ти стигне.Пожелавам всеки да намери щастието в сърцето си....
25
0
 
0
 
! Отговори
bogat? преди 15 години
Прав е #5, че всичко зависи дали гледаш цените на стоките в магазините или не. Богат не мисля, че съм, но когато доходът ти стига, е по-важно да спреш и да си поемеш дъх и да се замислиш за по-важните неща. Манталитетът се променя трудно, затова един *** или *** (искрени адмирации към провинцията, друго имам предвид) ще си остане същия дори и да е милиардер. Ако човек е скромен и добре възпитан, парите много трудно биха го 'развалили'. По мой опит най-приятно е да харчиш парите, които сам си изработил, по-безинтересно е да се харчат например инвестираните пари.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и съм убеден в правотата на сентенцията че,щастието не е крайна спирка за да я достигнеш с пари или не знам какво си,а начин на пътуване ......
23
0
 
0
 
! Отговори
vf преди 15 години
А ан*лен с*кс пробвахте ли? А груп*в с*кс с друга двойка? То щастието не идва от небето, а романтиката иска да се поддържа. В случай че горенаписаното не е интересно за вас, качете си някаква гърмялка или стратегия и играйте в мрежа или идете на пейнтбоул или направете обиколка на България и 100-те тур. дестинации. Ако и това не ви харесва значи е време да се разделите?
22
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 15 години
По-добре млад, здрав и БОГАТ, отколкото стар, болен и беден....
21
0
 
0
 
! Отговори
В.Н преди 15 години
Когато нямаш пари рядко се случва да се замислиш за щасие защото парите се превръщат в самоцел или средство за оцеляване. Когато имш пари и нямаш типичните финасови проблеми имаш повече време да се замислиш за истинските неща от живота. Богатите и бедните живеят в различни измерения за богатия емоционалното щастие е стои на първо място а за бедните материялното. За това сития на гладния не вярва. а колкото до здравето то не прави разлика дали си беден или богат. Макрче някои здравни проблеми се решават с повечко пари. Най важното е да не забравяме да се усмихваме. Усмивката помага на околните дори и да не сме щастливи , и се връща 100 кратно.
20
0
 
0
 
! Отговори
ai-ai преди 15 години
Зарова ни дръжте с най-ниските в Европа заплати, та да сме щастливи. Глупости!
19
0
 
0
 
! Отговори
Лисан преди 15 години
пребийте го, нищо няма да може да ви направи след това. Преодолейте страха си от него.
18
0
 
0
 
! Отговори
Името преди 15 години
Дори не си направих труда да прочета горните .Ако искате можем да направим експеримент. Аз ще си дам номера на банковата сметка, а ви ме направете много ... много ... много нещастен...
17
0
 
0
 
! Отговори
Узи преди 15 години
Ей алчния, като те чета впрочем ти и български незнаеш, но си голям *** бе. Що не хванеш гората и да станеш партизанин, А?Пък и номерът ти е фателен , беж бързичко меца да ни те изяде!***!!!!!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
работя за мн.богат човек, който в детството си и младостта е бил мн.беден, но преди промените е бил комсомолски , а по-късно и партиен секретар, който държавата е изучила като нейн кадър. След промените влиза в политиката, сменил е 3 партии до сега и все е във властта, в момента е от ГЕРБ, има 5 фирми които се водят на роднини и негови. Не съм срещала по луд човек-абсолютно болен, емоционално импотентен, нищо не го радва ако не му носи пари, кара се с всички,абсолютен . Ако има контакти с някой то е само ако има полза от него, в следващия момент ако не му е полезен не иска да го чува дори, изпокарал се е с всичките си роднини, с някой дори се сби. Хората без пари и власт за него са " мижитурки", " ", "простаци",и т.н. Постоянно напускат служители и работници /аз също в момента в който си намеря друга подходяща работа - напускам/, на някой работници налита на бой или праща да ги бият. Това щастлив човек ли е, всички странят от него, ако някой го търси и кани то е само за някаква изгода, ако някой ден му се случи някакво нещастие няма да има човек който да го подкрепи и да му подаде ръка, напротив много по-вероятно е ако могат да го смачкат и унищожат точно в труден за него момент. Повечето днешни богаташи са от тоя род, много характер е нужен за да се съхрани човек пихически и емоционално , когато изведнъж от беден стане богат, в повечето случаи това не щастие, а нещастие.
15
0
 
0
 
! Отговори
Превод на №8 преди 15 години
ПаритеТе могат да купят къщаНо не и огнищеТе могат да купят леглоНо не и съняТе могат да купят часовникНо не и времетоТе могат да купят книгаНо не и знаниетоТе могат да купят рангНо не и уважениеС тях можеш да платиш на доктораНо не можеш да купиш здравеС тях можеш да купиш кръвНо не можеш да купиш животаС тях можеш да си купиш сексНо не и любовта
14
0
 
0
 
! Отговори
Iliana преди 15 години
ПаритеМогат да купят къща,но не дом.Могат да купят легло,но не сънМогат да купят часовник,но не време.Могат да купят книга,но не знание.Могат да купят длъжност,но не респектМогат да купят лекар,но не здраве.Могат да купят кръв,но не живот.Могат да купят секс, но не любов.
13
0
 
0
 
! Отговори
SKRU4 MAK DAK преди 15 години
ei bokluci ne mi triite komentarite $$$$$$$$$$$$$$$$$$ e istinata koi nema akal da se jeni i da prai ***
12
0
 
0
 
! Отговори
християнин преди 15 години
Да, не всичко е пари приятели. Най важното здраве и всичко друго все някак си се нарежда. Ето пример набора Грашнов/ бивш собственик на М-Тел бог да го прости/ беше богат ,но това не стига. Здравето е най-голямото богатство. Ценете го всичко друго материално е суета.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Да номер 10, напълно съм съгласна с теб! Преди няколко години когато бяхме младоженци с мъжът ми нямахме пари, нито собствен дом, но това не ни пречеше да бъдем най-щастлимите хора на света. Сега имаме собствен апартамент и добри заплати, но нищо не е като преди. :-( Няма я вече онази романтика.
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Преди 2 години работех за 350 лв, не ми стигаха за почти нищо, но бях щастлива с човека до себе си и слънцето, което грееше само за мен. Сега получавам 1200 лв и пари не ми липсват, но човекът до мен го няма и слънцето се скри. Искам да кажа, че всичките пари на света не могат да купят щастие. Оценявайте момента и хората, защото утре може да ги няма.
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не искам да съм милионер! Стига ми да имам достатъчно пари за да водя един добър начин на живот! Останалите пари само биха направили живота ми по-труден. Защото ще трябва да мисля в какво да ги инвестирам и т. н. Така се случи, че имах възможност да съм близо до един милионер (работя в международна фирма и няколко пъти съм присъствала на срещи със собственика) и повярвайте ми той е много по нещастен от вас и мен. Непрекъснато обикаля света, непрекъснато говори за сделки, акции, договори и т.н. и реално няма време нито за семейството, нито за приятелите си. Е, на това ако му викате щастие!!! Освен това аз съм богата! Богата съм, защото имам много приятели, хора на които мога да разчитам, хора които няма да ме изоставят в случай на нужда, а не съдружници които винаги могат да се обарнат срещу мен, ако от това ще имат печалба.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
L'argentIl peut acheter une maisonMais pas un foyerIl peut acheter un litMais pas le sommeilIl peut acheter une horlogeMais pas le tempsIl peut acheter un livreMais pas la connaissanceIl peut acheter une positionMais pas le respectIl peut payer le medecinMais pas la santeIl peut acheter le sangMais pas la vieIl peut acheter du sexeMais pas de l'amour
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
pari mnogo vajno neshto e kolko to poveche tolko poveche neka da sam neshtasten i da imam mnogo pari pak te sa za harchene i za operatzii sashto oko imash pari i zdrave kupuvash i vsichko e pari dali shte sam po shtastastliv s 1000lv ili s 100lv