Спрей потушава семейните войни

Впръскваш си окситоцин и забравяш за скандалите, смятат учени
Обновена: 6 авг 2012 16:27 | 6 авг 2012 16:27, Петя Славова
6
Спрей потушава семейните войни
Учени измислят как да запазят спокойствието между партньорите. Снимка: Reuters

Как да запазим мира у дома, се опитват да открият швейцарски учени. Експерти са разработили спрей за предотвратяване на семейни скандали, пише в. "Дейли мейл".

Принципът изглежда лесен - аерозол се впръсква в носа на ядосания партньор и тъй като съдържа "хормона на гушкането", дрязгата е избегната, а разярената половинка мигом се успокоява.

Спрейят прави жените по-спокойни и дружелюбни, а мъжете по-чувствителни и състрадателни по време на семейни свади.

"Хормонът на гушкането", окситоцинът, се произвежда по естествен път в човешкото тяло и се отделя от жените по време на бременността им. Той отключва производството на кърма и инхибира мозъка по време на кърмене, като заздравява връзката между родилката и кърмачето, пише БТА.

Спрейят бил разработен от учени от университета в Цюрих. Те искали да установят как окситоцинът влияе на стреса и на автономната нервна система по време на семейни скандали.

Швейцарският екип подложил на експеримент 47 двойки на възраст между 20 и 50 години. Те били или женени или съжителствали на семейни начала най-малко година. Участниците в изследването трябвало да си изберат тема, която редовно предизвиква караници между тях. В разгара на скандала вдишвали 5 впръсквания на окситоцин под формата на спрей или плацебо. По-късно били изолирани в стая в продължение на 45 минути и филмирани.

Експериментът показал, че изследваните двойки, вдишали окситоцин, станали значително по-дружелюбни и бързо туширали противоречията си в сравнение с тези, на които им било предложено плацебо.

Тезата е потвърдена и от друго проучване, което е осъществено от Калифорнийския университет. Там е установено, че мъжкото либидо рязко скача при вдишване на спрей, съдържащ окситоцин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
До Ден преди 11 години
най много да си спретнат някоя оргия
3
1
 
1
 
! Отговори
Анчо преди 11 години
Жоро Тираджийчето какво мисли за тази розова кака?
2
1
 
4
 
! Отговори
Мурджо преди 11 години
тоя спрей е от трева, може и сушена да изпушиш - ефекта е същия!
1
1
 
10
 
! Отговори
Ден преди 11 години
Яви ми се страхотна идея!Да измислим начин да вкараме този хормон в "антинародното" събрание, да го разпръскваме във въздуха там и да се надяваме това да превърне "антинародните" ни представители в загрижени за нашето добруване народни представители!