Самолетите на бъдещето ще летят със слама

Биогоривата ще се получават от отпадъчни материали, твърдят експерти
Обновена: 20 сеп 2012 22:33 | 20 сеп 2012 16:50, Петя Славова
79
Самолетите на бъдещето ще летят със слама
Снимка: Reuters

Самолетите на бъдещето ще летят със слама от конските обори и със стърготини от дъскорезниците. Това показва разработка на френски учени, пише агенция Ройтерс.

Проектът "Пробио3" за получаването на биогорива от тези отпадъчни материали стартира през месец юли и бе кофинансиран от френското правителство.

Целта е те да бъдат смесени в съотношение 50/50 с авиационния керосин и по този начин да бъде намалена консумацията на фосилни горива от гражданската авиация.

"Самолетите на бъдещето ще летят с гориво от отпадъчни продукти на земеделието и горите, твърди Карол Молина-Жув, професор в Националния институт по приложни науки в Тулуза и главен координатор на проекта. Ние и сега можем да изградим експериментална производствена линия, но задачата ни е да постигнем индустриално производство". Целта на екипа е да бъдат реализирани постигнатите в лабораториите резултати в реалния сектор, като значително бъде подобрена ефективността и рентабилността на процеса, предаде БТА.

Използването на слама от оборите и стърготини от дъскорезниците е един от поредните опити за получаването на биогорива, които да намалят замърсяването на околната среда и да снижат цената на горивата. Досега повечето опити се съсредоточаваха върху извличането им от селскостопански култури. Но това доведе до покачването на цените им и до недостига им, особено след вълната от засушавания, на които станахме свидетели напоследък, отбелязват учените.

Отговорните фактори в европейската самолетна компания "Еърбъс", която подкрепя финансово проекта, считат, че сламата и стърготините могат да станат добра алтернатива на царевицата и захарната тръстика за получаване на биогоривата на бъдещето.

С бюджет от 24,6 милиона евро, разчетен за осем години, проектът "Пробио 3" цели да бъде изградена рентабилна производствена линия за тези енергоносители.

Индустриалните и селскостопанските отпадъци в този процес се трансформират в захари с помощта на специални ензими. След това се смесват с микроорганизми от рода на маята, за да се постигне ферментация. Получените вещества след това се обработват с водород, за да се получат въглеводороди, подобни на тези, съдържащи се във фосилните горива, отбелязват експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а тогава капитана на екипажа овчар ли ще се нарича да наглежда овцете да не изядат сламата.
46
3
 
3
 
! Отговори
Гено преди 11 години
До А?Кислородното съдържание на въздуха било спаднало с 1%? И съдържанието на какво се е качило с 1%? CO2 е около 0,04%, азота както всеки друг елемент не се генерира нито сам нито при химични реакции, за аргона важи същото. В градовете пък кислородното съдържание падало до 16%!?! 5% + какво? Това, драги, не знам къде сте го чели, ама са пълни дивотии. Дори в София това е мноoooго далеч от истината. За справки: "Контрол качеството на атмосферния въздух" на столчната община 93.123.36.139
45
3
 
6
 
! Отговори
DO 43 преди 11 години
Да, но ако всички вникнем по- надълбоко в технологиите не Кеше, ще видим, че те са базирани на гравитационно магнитен принцип. А концепцията на тези технологии е, че хората трябва да осъзнаят колко близко са един друг, като човешки същетва. Това не значи, че самолетите ще летят със слама!?! Просто трябва да забравим така присъщите нам чувства като алчност, злоба, високомерие... Айде останете си всички със здраве!
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това с липсата на площи за биогориво е голяма глупуст! В момента центите на селскостопанската продукция расте, защото правят биодизел от царевица и други подобни! Биогориво обаче може да се прави от енергийни растения които растат в много слаби площи или от водорасли в океаните. 2/3 от повърхността на земята е океани и там може да се развъжат неграничено количество водосрасли! Миналата година авиокомпанията Върджин мече направила първият полет без пътници само от гориво направено от водосрасли!
43
6
 
6
 
! Отговори
емил боев преди 11 години
До ЩурецПрав си-самолеД-самолеДи.Кажи ми,че се шегуваш,моля те!В противен случай-много си зле!
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Двигател с биогориво за първи път е разработен в България.На времето е имало много умни преподаватели във ВМЕИ Варна-специалност двигатели с вътрешно горене.Първият проект е бил на трактор .После за колите се прави опит с двигател Роувър.Двигателят е показан в Пловдивският панаир , преди 15 години.Тогава журналистите пишат за тоя двигател ,че е някакъв вид шарлатанен .Изобретението се предлага на страни от Южна Америка на някаква минимална цена.Те закупуват изобретението и почва да се произвежда
41
0
 
9
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Един съвет .Чети по вече.Например"Защо българското правителство отказва срещата на фондация Кеше"Това че ядреният физик се е родил в Иран,не го прави ***.Простотията се определя по други признаци.
40
7
 
7
 
! Отговори
Ристо Мотористо преди 11 години
...с джанки ще летят... колите с шипки, а моторите с сладко от дюли...
39
11
 
7
 
! Отговори
Щурец преди 11 години
Самолет се пише с "Д", бе! Колко години си драл *** по банките, поне това да беше научил...
38
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 35, първо започни да пишеш на кирилица. После ще уточним кой коментар идва от града и кой от провинцията :)
37
6
 
7
 
! Отговори
трон преди 11 години
Откровени тъпотии... а конете ще плющят свинско... Да ви се не видят и глупостите биг брадъровски...
36
0
 
3
 
! Отговори
до #28 преди 11 години
Не се коси пич, тука пишещите братя 75-90% са словоохотливи безделници ... не стават и *** за зеле. то и затова сайта е с заглавие "Самолет ще лети със слама" - публиката е такава ... :)
35
0
 
3
 
! Отговори
До 34 преди 11 години
To ako stava vapros za razuchvane, napraviha i solar impulse, mnogo iasno che samoletite niama da letiat samo na slancheva energia, no naukata pravi experimenti, uspeshni ili ne, vajnoto e niakakav napredak da se pravi i horata da tarsiat reshenia i da se zanimavat s problemite na planetata, vmesto da se hiliat kato tretoklasnichki pri misalta za "***, pradnia i slama" Vsichko koeto pozlvame sega edno vreme e bilo nemislimo, dobre che razni ucheni sa napavali v laboratoriite!
34
1
 
16
 
! Отговори
А? преди 11 години
А КИСЛОРОД???Знаете ли, господа инджинери, че от 21% кислорода във въздуха вече е 20%???Знаете ли, че кислородът във въздуха НАМАЛЯВА с 15000 тона годишно???А знаете ли, че в градовете пада до 16% (обемни) и вече се регистрират необратими изменения в дробовете на малки деца???
33
0
 
3
 
! Отговори
do 28 преди 11 години
Primer: " А аз, като пръдна и ще стигам за минута до работата, без никакъв транспорт :)))) "Kolkoto i da si prav za biodiesela, ne te li drazniat takiva selski komentari? Obrazovan chovek ne bi pisal podobni nesta, i za jalost ne e edinstvenia komentar ot tozi tip..
32
0
 
3
 
! Отговори
28 до 32 преди 11 години
Така съм съгласен!Проучванията са важни. Медийното отразяване в случая е глупаво. Иначе самолетите са един от най-големите замърсители, затова за тях трябва да се търси алтернатива. Доколко знам обаче, все още всички изследвания са доста далеч от намирането на каквато и да е такава. Вместо това нашето сайтче гърми: "Самолет ще лети със слама". Ето това ме дразни.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А аз, като пръдна и ще стигам за минута до работата, без никакъв транспорт :))))
30
0
 
2
 
! Отговори
do 28 преди 11 години
Mnogo dobre gi znam tezi nesta, tova e v moita sphera, i ne sam ZA biodiesela, protivno na vpechatlenieto koeto ostavia komentara mi. Razbira se che biogorivoto e losha ideia, NO komentarite na horata sa poveche ot prostashki, pone uchenite se opitvat da izmisliat niakakvi alternativi i takova otnoshenie kam tiahnata rabota e otvratitelno. Te pone praviat nesto...Vsiaka nova tehnologia ima mnogo pat dokato stane efikasna i ikonomicheski interesna nali?Niama da e biodiesel, no research e vajen :)
29
0
 
0
 
! Отговори
29 преди 11 години
* Комерсиален самолет имах предвид
28
2
 
1
 
! Отговори
Червен чогун преди 11 години
Ние слама не ядем.