Тийнейджъри и на 25

Британски психолози увеличиха възрастта на подрастващите
26 сеп 2013 17:55, Петя Славова
3
Тийнейджъри и на 25
Снимка: Reuters

Учени дават шанс на хората да се чувстват млади по-дълго време. Ето че британски психолози решиха, че тийнеджърската възраст завършва на 25 години, съобщи Би Би Си.

Според детския психолог Лаверн Антробус идеята, че човек става възрастен на 18 години, не отговаря на реалността.

Преди се смяташе, че мозъкът се формира напълно през ранния тийнейджърски период, пише БТА. На практика обаче развитието продължава до 25-30 години. През това време схемите за обработка на информация от мозъка силно се променят.

Това е важно от гледна точка на разсъжденията, планирането, решаването на проблемите и разбирането. Мозъкът се реорганизира, следователно различните стратегии на мислене се използват от човека. Най-важните промени настъпват в префронталната кора на мозъка.

Общо съществуват три стадия на тийнейджърския период: начален (12-14 години), промеждутъчен (15-17 години) и късен (от 18 години нагоре). Изследвания на мозъка са показали, че дори в късния период когнитивното развитие продължава.

И докато префронталната кора не се сформира напълно, емоционалната зрялост, самооценката, разсъжденията на човека продължават да се променят. Успоредно с това на 20 години настъпват и хормонални изменения.

Някои специалисти обаче смятат това явление за част от културата на инфантилизма. Хората зависят от родителите си по социални и културни причини, трудно установяват връзки на възрастни. Ярък пример за това е колко голям брой възрастни хора гледат анимационни филми, предназначени за деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ti ostavi filmite za deza, ami kato se hvanat za igri, krai niama! Koshmarno gubene na vreme po zelia sviat!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално , възрастните са като децата, не го ли знаеш???
1
3
 
20
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Във България и на 100 години пак са тийнейджъри :) ,с две думи никога не узряват !!!