Горе ръцете, долу колелото!

Как изглежда велосипедът, който не може да се открадне?
6 авг 2015 15:50,
7
Горе ръцете, долу колелото!
Снимка: bgonair.bg

Чилийски изобретатели конструираха велосипед, който се разпада, ако бъде откраднат, пише "Дейли мирър", цитиран от БТА.

Иновационното колело е кръстено "Йерка" и е дело на трима млади рационализатори - Кристобал Кабейо, Андрес Егерс и Хуан Хосе Монсалве. На тях им омръзнало постоянно да им крадат байковете, дори и когато ги заключат на улицата. Тогава решили да конструират такъв продукт, който да не може да бъде задигнат.

Тримата изобретатели конструирали рамка, която се разделя наполовина и се превръща в заключващ механизъм, като към нея се прибави и подвижната седалка. Цялата процедура трае само 10 секунди, но колелото, дори и да бъде откачено от предмета, за който е фиксирано, става неизползваемо и не може да се подкара.

В сайта на велосипеда "Йерка" е написано, че продуктът е единственият, който не може да бъде откраднат, тъй като цялото колело се трансформира в своеобразен катинар. Крадците трябва да отрежат рамката, за да се сдобият с него.

Младите конструктори са получили финансиране на стойност 64 хиляди британски лири, за да реализират проекта си.

Изданието припомня, че във Великобритания всяка година се крадат по 110 хиляди велосипеда.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 8 години
падам от смях от коментар 3
5
0
 
5
 
! Отговори
БХК преди 8 години
Българските "напитки" са го разглобили и продали за вторични суровини това колело за по-малко от 30 сек.
4
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 8 години
И колко струва това колело? Като го гледам, май по-евтино ще излезе да си вземеш няколко качествени катинара, които накуп биха отказали 99% от евентуалните крадци, от колкото да си хвърлиш парите по подобна дивотия, която на всичкото от горе се набива на внимание... Все пак, браво за усърдието - подобни джиджавки все нейде ще намерят някакво смислено (и рентабилно) приложение.
3
0
 
21
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 8 години
Абе яз вече на таквоз са не качвам оти от много акъл ми са връти главата ама едно време на мойто колело бех турил в рамката под средната дупка на седалката ена пружина с пирон отгоре и кат седнеш и друсне кат харпунь стреля ама кога яз си го карах си турях ена ламаринка го дръжи да не изкача ама кат слезех си зимах и ламаринката в джобат и кой са пробва го крадне лошо му са пише,та само веднаж Лудото Коле са пробва,та после месяц и нящо одеше сякаш го е буала Суашката артилерия
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НО ПЪК ЗА СМЕТКА НА ТОВА МОЖЕ ДА ОСТАНЕ БЕЗ КАПЛИ И ЩЕ МИ СЕ КАЧЪТ НА РАМКАТА ДА Я ПОДКАРАТ.
1
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що да му взимам рамката. Не мога ли да обера частите от нея, пък тя да си стои заключена с утра иновативната рамка катинар.