Колко струва да изпратим писмо до... Марс!

Въпросът към Дядо Коледа задал 5-годишния Оливър
Обновена: 5 дек 2015 08:18 | 4 дек 2015 21:23,
10
Колко струва да изпратим писмо до... Марс!
Снимка: архив, Reuters

Колко пощенски марки трябва да се залепят върху писмо до планетата Марс? За да отговорят на този въпрос, зададен от увлечено по астрономията дете, Британските кралски пощи положиха големи усилия и дори се свързаха с НАСА, предаде Франс прес.

Необичайният въпрос на 5-годишния Оливър озадачил пощите. Те решили да потърсят мнението на специалисти и се свързали с космическия център "Кенеди", близо до Кейп Канаверал, Флорида, за да се изчислят транспортните разходи, свързани с изпращане на писмо в рамките на изследователска мисия на НАСА.

За да се определи цената, трябва да се вземе предвид разстоянието от 567 милиона км между Земята и Червената планета, отговорили от комическия център "Кенеди".

"От НАСА поясниха, че пътуването до Марс във връзка с транспоргирането на робота "Кюриосити" е струвало 700 милиона долара - заяви Андрю Смаут от пощите. - Като се вземе предвид теглото на космическия кораб, от космическото ведомство прецениха, че изпращането на предмет с тегло 100 грама ще струва 18 000 долара."

На базата на тази информация Британските кралски пощи направили изчисления и заключили, че изпращането на писмо с нормална тарифа до "жител" на Марс би струвало 11 602 британски лири и 25 пенса, т.е. за изпращането му ще са нужни 18 416 пощенски марки.

Малкият Оливър благодарил на пощите, но пояснил, че изпращането на писмо до Марс ще му излезе прекалено скъпо. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Разстоянието се променя постоянно защото и двете планети обикалят слънцето за различно време,разстоянието варира между 56 мл.км и 401 мл.км
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да изпратиш до Марс писмо няма проблеми кво толкоз...обаче лошото е, ако имаш приятели там на които да го пратиш!
4
2
 
4
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Кви глупости пишете бе??? Писмо до Марс... и кой ше го чете там, марсианците ли? Сега задължително вкарайте марсиански в училище, хората от съвсем малки да изперкват, още от детските си години, така ли?
3
5
 
3
 
! Отговори
ghfgh преди 8 години
До Анонимен 1Има логика, но само при условие, че някой вече е опънал мрежа до Марс. Че да може електронното писмо да пристигне по съответния протокол. Ако, обаче, никой не си е направил труда да пущи от нашенския Интерет там, комай по-евтинко ще излезе хартишката да пратят :D
2
0
 
3
 
! Отговори
Az преди 8 години
Abe da vi kaja na vsite, ako e poveche ot 550km (gore dolu do Burgas) se mi prez ... Kolko km sa ...
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
567 милиона километра било до Марс разстоянието???? Я пак! Вие съвсем изтрещяхте бре! Сега има търсачка . Лесно се намира подобна информация. Малееее немам думи!