Не четете "Правилата за ползване". Ето резултатите

С какво се съгласявате без дори да го осъзнавате
Обновена: 6 ное 2016 12:55 | 6 ное 2016 12:55, Екип на Tialoto.bg
5
Не четете "Правилата за ползване". Ето резултатите
Снимка: архив, Reuters

Скорошно изследване на университета в Йорк полазва, е 98% от хората пропускат да прочетат „правила за ползване“ при инсталирането на ново мобилно/онлайн приложение и директно влизат в частта „регистрирай се“. Оказва се, че това може да бъде почти фатално и дори да обърка живота ви в бъдеще.

На практика вие може да се съгласите с всякакви небивалици, които по-късно да ви попречат да вземете кредит или да ви превърнат в ненадежден клиент на застрахователна компания, а също така да ви създадат лош имидж пред потенциални работодатели, твърди авторът на изследването д-р Джонатан Обар.

Как се случва това?

Когато се съгласите с „общите условия“ вие често позволявате на съответната компания да събира и използва личните ви данни, както и постоянно да генерира информация за това какво правите онлайн и дори да използва вашия личен труд (ако имате такъв онлайн). В днешно време доста организации могат да се доберат до тази информация и да си направят някакви изводи за вас или да я манипулират по някакъв начин.
Какви съмнителни клаузи крият компаниите в своите „правила/условия за ползване“?

1. Право на модификация

Това условие дава право на компанията да ползва и променя съдържанието, качено от вас на сайта/платформата ѝ, както ѝ харесва, поясни проф. Кейси Лин Фийслър – професор по информационни науки от университета в Колорадо. Или казано по друг начин: Ако вие качите CV-то си в сайт, неговият собственик може след време да го включи в книга, озаглавена например: „Най-лошите резюмета на всички времена“.

2. Отказ от съдебни действия

Много сайтове и мобилни приложения (като Покемон и Снапчат) са включили в своите инсталационни условия „клауза“ според която при тяхна грешка нямате право да ги съдите. Т.е., ако по „грешка“ компанията публикува някъде вашия адрес или номера на кредитната ви карта, вие не може да ги държите отговорни за изтичането на информацията.

Вижте още по темата в TIaloto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чак пък да е фатално. Малко преиграва
3
0
 
4
 
! Отговори
Сп???нс до прежния преди 7 години
Това че нямаш регистрации не значи че не се споделя твоя информация. В момента в който някой твой познат си регистрира , скайп , вибър или нещо подобно се съгласява приложението да има достъп до тефтера с познатите му и данните за тях. Тези приложения са безплатни защото търгуват с лични данни чрез т.н. "бисквитки" , които събират инфо - пол , възраст , какви страници посещавате , на кои видеота давате мнение , в какви часови пояси сте в нет- а , с какъв навигатора ......
2
2
 
1
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Това са глупости.Terms and Conditions няма АБСОЛЮТНО никаква юридическа тежест :)
1
2
 
5
 
! Отговори
Покемон Манолов преди 7 години
Аз не качвам нищо по никакви "платформи" и не ползвам социални мрежи. Ако някой, когото не познавам, иска да потърси нещо за мен, може да ми звънне на дедовия и да попита, каквото го интересува.