Учените: Яжте гъби, за да борите Алцхаймер!

Те засилвали растежа на нервите в мозъка
25 яну 2017 22:50, Мария Захариева
7
Учените: Яжте гъби, за да борите Алцхаймер!
Снимка: Reuters, архив

Малайзийски учени установиха, че гъбите съдържат биоактивни съединения, които могат да намалят или отложат развитието на невродегенеративни процеси, участващи в болестта на Алцхаймер, съобщи в. "Дейли мейл".

Такива свойства имат някои ядливи и медицински гъби. Те засилват растежа на нервите в мозъка и предпазват от причинителите на възрастови заболявания.

Учените от университета на Малайзия са анализирали научна информация за гъбите и активните им съставки срещу деменция. Те са избрали 11 различни вида гъби и са изследвали ефекта им върху мозъците на мишки и плъхове.

Резултатите показват, че всички изследвани гъби са увеличили производството на растежен фактор за нерви, който участва също в поддържането, разпространението и оцеляването на определени нервни клетки в мозъка. Това подобрява регенерирането на периферните нерви - мрежата от двигателни и сензорни нерви, която свързва главния и гръбначния мозък. Стимулирането на производството на растежния фактор може също да предпазва невроните от химически вещества, които убиват клетките.

Особено полезни за мозъка са няколко азиатски медицински гъби, като рачи крак, лъвска грива и рейши.
 
(БТА)


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как ги приготвят да кажат рецептата.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гъбите са си особено творение на природата. Те са си в отделно царство - между растения и животни. Няма категоричен отговор по въпроса.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ям само гъбки-мехурки в интервала от 20 до 25. Много са сладки и много помагат.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А мола ви се за платени реклами само срещу плащане по банков път