Говорите с колата, кучето? Интелигентни сте, социално...

Приказваме си с тях, защото... са непредвидими
Обновена: 3 апр 2017 15:56 | 3 апр 2017 15:52, Мария Захариева
9
Говорите с колата, кучето? Интелигентни сте, социално...
Снимка: архив, Reuters

За разговорите с домашния любимец или с автомобила има научна причина и тя е свързана със социална интелигентност, твърди поведенческият психолог д-р Никълъс Епли от Чикагския университет, съобщи в. "Дейли мейл".

Приписването на човешки качества върху природни явления и животни се нарича антропоморфизъм.
"Исторически антропоморфизмът се смята за признак на детинщина или глупост. Всъщност той е естествен вторичен продукт на тенденцията, която обуславя уникалността на човешкия ум. Никой друг вид не проявява такава тенденция" - каза д-р Епли.

Независимо дали го осъзнават, хората придават човешки качества на предмети и явления през цялото време. Най-често срещаната проява на това е наричането на предмети с човешки имена. Причините да го правим е, че ни е присъщо да ни се привиждат лица навсякъде. Освен това приписваме разум на нещата, които харесваме, а непредвидимостта сме склонни да асоциираме с човешкото.

Затова хората често одушевяват автомобила си. Анкета сред 900 души показа, че тези, които харесват колата си, са по-склонни да говорят за нея сякаш има характер и интелект. Заради непредвидимостта й, ако се развали или направи нещо неочаквано, започваме да й говорим.

Макар и да не е доказана ясна връзка между антропоморфизма и социалната интелигентност, според д-р Епли връзката е силна, защото колкото по-често хората се ангажират с друг разум, толкова по-успешно интерпретират намеренията му, а това ни прави социално интелигентни.

Д-р Епли е правил експерименти с хора и часовника "Клоки", който буди, като скача върху човека или бяга от него. На едната част от групата той казал, че часовникът е предвидим, а на другата - непредвидим. След като ги оставил насаме с него, ги запитал дали часовникът е разумен. Участниците от "предвидимата" група по-често казвали, че той е умен. Направеният им магнитноядрен резонанс разкри, че се активират същите зони на мозъка, с които мислят за съзнанието на други хора.

(БТА)


9
Още по темата: Домашен любимецкола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авторите на изследването го посвещават на неодушевените предмети, умеещи да четат.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
WTF Кучето не е предмет, не се брои.
4
0
 
2
 
! Отговори
Бл. Руски преди 1 година
На булевард Руски има една сграда, там редобно разправяха на почивашите че са добре, умни и интелигентни.
На прозорците има решетки и посещениета май бяха само в Неделя.
3
0
 
6
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 1 година
Аз и сам си говоря.
2
0
 
30
 
! Отговори
Lora преди 1 година
Как да не говоря на колата, когато тя ми говори. Интелигентен автомобил е. Предупреждава, когато пътят е заледен, или съм забравила фаровете и какво ли още не. А кучето ми е третото дете. Как да не говоря с детето си. Разбира се, че му говоря и знам, че то ме разбира.
1
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не познавам човек, който има куче и не му говори..Сериозно!