Шеф готвач съветва: Розмарин на агнето, козунакът – като на баба!

И да не се получат идеално ястията, не е проблем
12 апр 2017 11:00,
12
Шеф готвач съветва: Розмарин на агнето, козунакът – като на баба!
Снимка: архив, Bulphoto

Основна тайна на вкусната великденска трапеза е да прекарате с хората, които обичате. Храната, дори и да не се получи идеална, не е проблем, съветва шеф-готвачът Таньо Шишков. В кулинарен аспект тайната според него е готвенето с пресни и свежи продукти. Използвайте незамразено месо, пресни, хубави зеленчуци за салати и гответе с любов, препоръча Шишков.

Шарените яйца, козунакът и печеното агнешко са задължителните ястия за Великденската трапеза. За разлика от Бъдни вечер, когато на масата трябва да присъстват нечетен брой постни ястия, за Великден няма такова изискване. Всяка домакиня обаче се стреми да подготви богата и красиво украсена празнична трапеза.

Розмаринът и ментата придават неповторим вкус на агнешкото

Комбинация с подправките розмарин и мента придава неповторим вкус на агнешкото месо, твърди Таньо Шишков. Експериментирайте и пригответе малко по-различно агнешко от досегашните, призовава популярният кулинар. Според него не е нужно винаги да се готви само с бут и плешка, затова препоръчва рецепта с агнешки ребра.

Ребрата преминават през две термични обработки, обясни пред БТА Шишков. Агнешкият котлет с ребра се запечатва на тиган, след което се довършва във фурна на 220 градуса за петнайсетина минути. При запечатването месото се поръсва със сол, пипер, накрая се декорира с розмарин и мента. Приготвянето отнема не повече от час, увери шеф-готвачът.

При печене на бут и плешка времето е повече - два, или два часа и половина във фурна на 180 градуса под фолио, уточни Шишков. Като известен сомелиер той съветва гозбата да се комбинира с червено вино и препоръчва сортовете каберне совиньон и мерло. Виното и храната са неразделни, те винаги вървят ръка за ръка, Великден не може да бъде изключение, убеден е изкусният майстор в кухнята.

Гарнитурата е дроб сърма, салата е зелена, припомни традиционното великденско меню шеф-готвачът. Той посъветва да се експериментира с разнообразни видове марули, като се добави айсберг, рукола и др.

"Така ще стане интересно и ще впечатлите вашите гости, смята Шишков. Според него хубаво е да се използва още краставица, домат, сега навлизаме в сезона на изобилие на зеленчуци, така че изборът е голям, допълни Шишков. Яйцата да са пресни и добре сварени", подчерта кулинарът.

За хората решили да не нарушат диетата си и да прекарат здравословен Великден шеф-готвачът препоръча да изключат от менюто си дроб сърмата. По думите му здравословното хранене, което включва протеини и зеленчуци, т.е. месо и салати, допуска да бъде прескочена дроб сърмата, като по този начин се елиминира въглехидратният ориз.

За козунака се доверете на рецептата на вашата баба

Доверете се на рецептата на вашата баба и ще направите най-вкусния козунак, който сте яли като дете, напътства още Шишков. По думите му най-важно е да се следват точните рецепти и пропорции. Козунакът е много трудоемък.

Не се притеснявайте, ако не се получи, моят също не стана от първия път, успокоява кулинарът. Той призна, че меси козунак по стара рецепта, която не помни наизуст.

Любовта трябва бъде част от съставките на всяка гозба и тогава ще бъде най-вкусната, не пропуска да напомни Таньо Шишков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Агнешко с пресен лук и червен пипер,сол е любимото ми,може и със спанак,лапад.И без гадни новоизмислени подправки!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Директно от овчаря се взима агне и се изпича бавно на едновремешна фурна.В такива фурни някога се печаха банички,козунаци,цели агнета или прасенца.И никакви чужди експерименти или странни подправки,писна ми,когато идвам в България,да не намирам българска храна,а някакви буламачи!
9
0
 
4
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Освен изброените традиционни подправки във Видинско слагат и Бабина Душица,както и агнето се маже със смес от подправките,чесън и олио.Като цяло важно е агнето/месото/.Сърбите слагат само сол и пипер,но изпечено на дървени въглища е страхотия!Въпросният розмарин и мента са за австралийски и новозеландски шилета,които имат такава тестура на месото,че велпапе и шперплат бихте сготвили по-вкусно!
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подправките за агнешко са масло и мед ! Никакви меродии ! И мнооого бавно печене !
7
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 7 години
"Розмарин на агнето" ми звучи като захар на пържолката, както правят бледите западняци! В България и в Запада под "агне" се има предвид различни неща, Това, което в България се подразбира за агне е такова на не-повече от 4-5 месеца- бебе. На Запад такива животни никога не се колят. Там за "агне" се смята поне 50 килограмово такова, което ние наричаме "шиле", което мирише и затова има нужда от розмарин!
6
1
 
6
 
! Отговори
Шеф Манчев преди 7 години
Чубрица, джоджен, червен пипер и девисил са просташки, селски и морално остаряли подправки! Ние, истинските шефове използуваме "розмарин", "бейби спанак", "соеви кълнове", "джинджър", "чиа", "киноа" и "фет фрий йогурт"! Така де, ние сме модерни и си знаем рецептите!
5
0
 
8
 
! Отговори
Хихихи преди 7 години
"Шеф- готвач" направо трепа рибата! Всички кашаварковци смешковци от известно време решиха, че е много по-модерно да се наричат "шеф" вместо "готвач"! Пфу, че селско и просташко звучи това "готвач"! Същия вирус ги тресе, както и ония жалки гащници, дето си кръщават децата "Мелани", "Памела" и "Дейвид", от страх, да не ги помисли някой за селяни! Добре дошли в Абсурдистан, и тичайте при "шеф" Манчев да ви сипе една шкембе-чорба! Упс.. не е възможно един "шеееф" да се цапа с просташка шкембе чорба
4
3
 
2
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 7 години
Za podpravkite ste pravi, za nas rozmarinut ne e tipichen, imame si chubritza, gotvim po drug nachin, ne kato Sredizemnomorskata kuhnia. Naistina baba ne e gotvila s rozmarin, no vse iskame da pravim poklon drugimu. Predi da se klaniame na jujdi, vkl. i na jujdi kuhni, da si stoim izpraveni s nasheto!Izviniavam se za latinitza.
3
5
 
3
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 7 години
Mnogo hunavo pozovavane na baba! I mnogo dobur material kato za Vuzkresenie.Izvinete za latinitza, molia.
2
13
 
12
 
! Отговори
J преди 7 години
В България има 4 основни подправки: сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. Всичко останало е измислица и разваля само вкуса на ястията....
1
4
 
30
 
! Отговори
A преди 7 години
Баба му, цял живот с розмарин е готвила. Какви са тези измислици???