Мистерия: Гробът на Александър Велики или Кутията на Пандора?

Археологическата находка в Египет може да е откритието на века
13 юли 2018 22:00, Джесика Вълчева
101

The Independent

12

Черен гранитен саркофаг на повече от 2 хиляди години или кутията на Пандора? Никой няма да разбере, докато не го отвори. Проблемът – не се знае какво има вътре, а това от своя страна може да се окаже началото на доста реалистичен (и кошмарен) филм на ужасите.

Министерството на културата в Египет оповести в началото на юли историческо откритие – черен гранитен ковчег, който, според археолозите, не е отварян поне 2 хиляди години, пишат от The Independent. Откритието е направено по време на рутинна разкопка за строеж на нова сграда в Александрия. Това е най-големият древен египетски саркофаг, откриван някога, но никой не знае кой (или по-страшното: какво) се крие в него.

Не закъсняват и спекулациите. Някои изследователи твърдят, че в ковчега се крие тялото на Александър Велики, а теорията стъпва на открития до саркофага мъжки бюст от алабастър. Според археолозите гробницата е от Птолемейския период, започнал след смъртта на Александър Велики през 323 г. пр.хр. и продължил до смъртта на Клеопатра.

Ако предположенията на историците наистина се окажат верни, вероятността тялото на Александър Велики да лежи в черния гранитен ковчег е голяма. Това ще разреши една от най-мистичните загадки на Античността.

Въпреки огромното си историческо значение на Александър Велики като основателя на една от най-големите империи в света – простираща се от Гърция до днешен Пакистан, местонахождение на тялото му никога не е било обозначено с пълна точност.

Според данните владетелят умира някъде във Вавилон на 32 години, а версиите за смъртта му са различни. През вековете се е смятало, че Александър Велики е бил отровен с вино, имал е проблеми с черния дроб заради алкохол или е починал от коремен тиф.

Според историческите сведения, смъртното му желание било тялото му да бъде хвърлено в Ефрат. Вместо да го уважат, обаче, генералите на Александър Велики прекарали две години в построяването на погребална количка, достатъчно величествена да носи неговото мумифицирано тяло до специална гробница.

При преместването на тялото до родното място на Александър Велики, генералите били спрени от Птоломей, който го конфискувал. Според някои трупът на владетеля е бил отнесен от него в Мемфис, но по-късно се смята, че Птоломей или сина му го преместили в Александрия.

Във времето има над 120 опита да се локализира гробницата на Александър Велики, като нито едно от твърденията не е потвърдено официално. Ако спекулациите за необичайно голям черен гранитен саркофаг се окажат верни, то това ще се превърне в най-голямато откритие на века.

Мистериозната археологическа находка, обаче, винаги може да се окаже нещо друго - Кутията на Пандора или пък ковчег на прокълната мумия, която да изсипе своя гняв върху човечеството.

Тайната на саркофага тепърва ще се разгадава. Някой да се обади на Индиана Джоунс. Има ново приключение на хоризонта. 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
7
 
! Отговори
Заради онзи филм преди 6 месеца
Заради един нескопосан филм, решихте, че Александър Велики бил джендър? Ако беше обратен щеше да си седи в Гърция, нямаше да ходи да превзема света.
76
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да, в Турция може да видите и част от брадата на Мохамед и парче от шлифера на Аллах.
75
20
 
5
 
! Отговори
Румен преди 7 месеца
Саркофагът на Александър Велики се намира в музея в Турция.
Всеки може да провери това в интернет и да го види.
74
16
 
5
 
! Отговори
_---_- преди 7 месеца
Дедоо, ДНК анализ се прави на мат'риал с давност не повече от 500 г. Четете бре, не само да чакате поредният матриал и да пишете глупост.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До№68 Шишобакшишо-Може и по-достойно след смърта-кремация.Така не храниш червеите или рибите ,както казваш.Все пак-право на личен избор.Аз съм на мнение- прах от прахта.
72
11
 
3
 
! Отговори
М. Стоянова преди 7 месеца
Според българската пророчица Вангелия Гущерова (Ванга), тялото на Александър Македонски е мумифицирано в каца с мед и е положено в пещера на наша територия. Не е в Египет! Не е дошло времето му да бъде открито!
71
2
 
18
 
! Отговори
ognyanz преди 7 месеца
"Кутията на Пандора или пък ковчег на прокълната мумия": Откъде такива г'лупости. Какво друго може да има в един саркофаг освен останки на покойник. Може да е мумия (все пак е открит в Египет), а може и да е просто скелет.
70
9
 
24
 
! Отговори
Горд Българин преди 7 месеца
Държава с името македония няма, никога не е имало и няма да има без значение кой за какъв се обявява
69
0
 
15
 
! Отговори
Християнин преди 7 месеца
Какво е Кутия на Пандора - портал към черно измерение, съществата там искат кръв ли? Или е схема на лесно приготвяне на мощно оръжие - тектонично или ядрено или климатично. Или днешните управници се чудят как да узаконят своето климатично оръжие и измислиха Кутията на пандора. Ние знаем за СУРА и HAARP, защо се притесняват. Да действат, пък каквото сабя покаже.
68
4
 
17
 
! Отговори
Шишобакшишо преди 7 месеца
Колкото и да си велик пак те ядат червеите или рибите....
67
1
 
16
 
! Отговори
Чай с отрова преди 7 месеца
Сменили са си дилъра "журналистите"
66
7
 
1
 
! Отговори
Пазете гробовете преди 7 месеца
НЕ МИ ПИПАЙТЕ ГРОБА подава Важен прероден на снимката
65
39
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И Божидар Д. да се изкаже по темата ,а вярно той умря !
64
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Кутията на Пандора или пък ковчег на прокълната мумия, която да изсипе своя гняв върху човечеството."

Абе тез нормални ли са?
63
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Те много фантастики гледат/четат... отварайте го и толкоз. Спокойно няма богове, демони и тем подобни.
62
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Археолозите в Египет първо отварят,проучват,приспособяват артефактите към днешен Ефипет и тогава дават световна гласност.Така че се знае какво има в този саркофак само раздуват за да привличат туристи.
61
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
.. Намериха го. А толково добре го бях скрил.
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ma, za kakwo тяло, тялото на Александър Велики - znae6 li kwo e tqlo na поне 2 хиляди години - SKELET, MUMYA
59
3
 
24
 
! Отговори
Трайче Макето преди 7 месеца
Луно,луно земьо македонска
58
15
 
27
 
! Отговори
666 преди 7 месеца
Корнелия Нинова е направила изявление, заявявайки, че правителството на Борисов е виновно за ситуацията с ковчега.