За имунитет и... 6 ползи от даването на прошка

Да простиш дава огромна сила, колкото и трудно да е понякога
Обновена: 24 юли 2018 17:07 | 24 юли 2018 17:07, Михаела Лазарова
21
За имунитет и... 6 ползи от даването на прошка
Снимка: outnow.ch

Прошката е висша форма на човечност и философски поглед на живота. Да простиш дава огромна сила, колкото и трудно да е понякога. За много хора прошката е немислим акт, особено ако се отнася до човек, който ги е наранил дълбоко.

Истински трудно е да простиш на някого, който се държи лошо с теб непрекъснато, който проваля живота ти по всевъзможни начини и който не съжалява за стореното. Понякога изключваме такива хора от живота си, но в други случаи не можем. Ето защо прошката е от огромно значение, защото дава мир, лекува тялото и душата.

Защо е важно да се научим да прощаваме искрено? Кои са най-големите ползи за тялото ни от даването на прошка?

Прошката стимулира имунната система

Прошката има невероятно действие не само върху емоционалното състояние на тялото, но и върху физическото здраве. Актът на прощаване предизвиква отделяне на вещества, които потискат адреналина и кортизола в тялото, което стимулира имунните защити и намалява стреса. Хормоните на стреса са известни със свойството си да потискат образуването на бели кръвни клетки, които са основна градивна единица на имунната система.

Подобрява взаимоотношенията

Да умееш да прощаваш искрено е от огромно значение за връзките, както интимните, така и приятелските, социалните, колегиалните. Проявяването на емпатия, разбиране към грешните постъпки на другите дава криле, които само прощаващият може да усети на гърба си. Те наистина дават свобода и помагат да живеем по-спокойно със самите себе си, както и да подобрим връзките с хората около нас.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Имам колега и приятел, който е с тежко зрително увреждане. Преди години, когато се запознах с него, виждаше само силуети. След операция започна да вижда сравнително добре. Все разказва колко го мразят,защото гледал лошо.А момичетата му отмъщават по женски и не му "прощават". Смях, голям смях.
19
0
 
5
 
! Отговори
FUCK OFF преди 5 години
ДА ПРОСТИШ ВСЕ ЕДНО ДА ДАДЕШ ДОПЪЛНИТЕЛЕН КУРШУМ НА НЯКОЙ,КОЙТО Е ИСКАЛ ДА ТЕ УБИЕ И Е ПРОПУСНАЛ С ПЪРВИЯ ИЗСТРЕЛ...
18
0
 
4
 
! Отговори
OFF преди 5 години
НЕ СЪМ ГОСПОД ,ЧЕ ДА СЪДЯ НЯКОЙ АМА....НЕ СЪМ И ГОСПОД ,ЧЕ ВСЕ ДА ПРОЩАВАМ...
17
0
 
5
 
! Отговори
Ами ако някой преди 5 години
ми причинява злини само защото го дразнят мои добри качества или постигнати с труд успехи, тогава какво?Мога да простя злобни и завистливи погледи или дребно злорадство на безпомощен страничен наблюдател, но когато умишлено ми прави мръсотии само защото ми завижда, тогава за каква прошка може да става въпрос? Той е вредител, който върши злини просто ей така, за удоволствие!С такъв можеш еднократно да се опиташ да се разбереш, но ако продължава - никаква прошка, а санкция за респект!
16
0
 
2
 
! Отговори
До анонимен 8 преди 5 години
Не само да го разбереш, но и да изясниш отношенията ви. Защото и той трябва да разбере какво ти причинява.Ако не му даваш повод, но той ти причинява мерзости, защото си мисли, че му пречиш, то тогава задължително трябва да го накараш да разбере, че греши!Едва след това можеш да му простиш, защото е бил заблуден.Ако пък твои действия го ощетяват, ти трябва да решиш дали да не се извиниш и да престанеш да го ощетяваш, или да му обясниш, че интересите ви са несъвместими и да потърсите изход.
15
0
 
5
 
! Отговори
Значи някой ще ме преди 5 години
тормози и ще проваля живота ми, а аз да му простя и той да продължава да безобразничи ...И какъв ще е резултатът?За институциите ще е добре, защото няма да ги моля за закрила. Но ситуацията ще е лош пример за общността, защото и други ще решат, че могат да безобразничат за чужда сметка?Околните ще ме съжаляват или ще ми се присмиват, а тормозещият ще реши, че съм от страхливите будали и ще продължава да се кефи, като ми пречи!Не, благодаря, предпочитам да му тресна един, та да си прави чене!
14
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Имам защитна окраска, не допускам никого много близо до себе си, за да не ме наранят. Разбирам всички и им прощавам, ако се наложи. Не очаквам същото от никого.
13
1
 
3
 
! Отговори
65 преди 5 години
До анонимен8' обяснете ми моля,как да разбера колежката накоято езикът и се влачи до г_за на шефката.И очерня всички.Просто токсичен човек.О това не е и човек.Този който я разбира е същият като нея.За съжаление с годините опит ,стигнах до извода ,че ако слезеш на нивото на простака ,злобара и покажеш зъби е по-добре.Държа хората на една ръка разстояние ,с едно наум.
12
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Всички сме напрегнати от приближаващото пълнолуние с всичките му цветови и формени особености. Сигурно ще е страшно красиво. Има време да си прощаваме, и непростимите неща:)
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Или да се освободиш!!! Всеки предпочита да продължи!!! Освен да я върнеш в първи клас и да я превъзпиташ, за да се научи че подадена ръка е приятелство! И че не можеш да застава срещу ръката която си хранил, когато си нямал!!! Да и налее "ум" в болната глава ли какво!? Да за всички хора има място под слънцето! Втори шанс, трети ако се наложи. Но при някой са патологични случаи!!! Няма оправяне.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРОЩАВАШ но тя е *** и упорита. Там която ти е пропиляла живота нарочно. Но ти и ПРОЩАВАШ и тя пак ти прави мрасотии... ти и ПРОЩАВАШ и тя пак мрасотии. Така могат да минат години. Тя ще си продължи с мрасотията такава е. Завистливи, злобна нагла. И ще се вглежда в теб. Да се мъчиш. Обясни ми една причина да простиш на подобно животно!? Нещо човешко в нея!? Като е постоянно на скандал и ти гледа в паница та. Злобата и те тръшва на легло в един момент ти започваш да линееш.Да пукнеш ли!?
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този човек не изпитва необходимост да общува с теб. Не си му лицериятен. Да не кажа досаден. Няма какво да ти каже. Не си му важен.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разболява се! Когато умишлено и целенасочено ти е сговнил живота и цялото съществуване се разболяваш.Не е възможно с всички хора да бъдеш! На всички да си приятел. Да те харесват и да бъдеш харесван. Разболява се и умираш. Ти си си по-мил!!! Махаш лошите хора около теб и продължаваш. Другите са ти зад гърба. Защо трябва да общува с някой който ще те разболее и ще умреш от това, че не го понасяш!? Не е нужно.Защо трябва да ти е в живота, когато не го иска и душата ти!? Не си му нужен.
7
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Можеш да простиш само ако си разбрал другия. Ако не си го разбрал, тогава как истински ще му простиш? И да го гледате като "***"..., ще ме простите! Това е някаква псевдо прошка.
6
0
 
6
 
! Отговори
nina преди 5 години
Има неща,които могат да бъдат простени,но има и такива,които не могат да се опростят.Има и истинкт за самосъхранение и когато накой само ти вреди с действията си,няма прошки,няма жалби,още повече след като 1 или повече пъти си прощавал.Пълна дистанция,този човек спира да съществува повече за мен,няма място в моя живот.Това е .
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прошката не е да ПРИЕМЕШ, това което другият е направил, а ти да се успокоиш и да ти е широко и спокойно на душата. Как да простя съсипаното си детство, как да забравя как всеки ден с години плачех, как да забравя моя роднина на която и помогнаха с чиста душа без нищо на среща и след това можа да избълва толкова злоба и да забрави човещината. Не мога да простя, не мога и да кажа, не ме боли, боря се, усещам как това рефлектира върху настоящият ми живот. Едно е да си имал любящи родители зад гър
4
1
 
6
 
! Отговори
65 преди 5 години
Ей, мили Боже,най-накрая нещо истинско да напишеш.Ама ,Михаела я сипризнай и ще ти простим.Ти си преписала това.Наистина е така.Прошката е сила ,увереност,спокоен живот и сън.Първо се започва с игнориране на дразнителя.После се успокояваш ,защото той се дразни и греши ли,грешиИ накрая виждаш колко е прот и злобен .Прощаваш,пускаш го по течението да плува като л айно или ***.А може и да гледаш през него ,като през стъкло.А през цялото време му пожелаваш Бог да му укроти злобата.Той знае как
3
4
 
8
 
! Отговори
страшничко е! преди 5 години
И Бог не прощава, ако не се РАЗКАЕШ и помолиш за прошка!
2
3
 
7
 
! Отговори
Данчо преди 5 години
До АнонименМного точни думи пък и лично аз не смятам че хората в днешно време заслужават прошка като разбира се включвам и себе си и аз не съм безгрешен
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог прощава. Ние сме хора.... Ние отмъщаваме, а не се правим на богове.