И от изчезване на човешкия род ще ни спаси… мързелът?

Закон на естествения подбор, базиран на "оцеляването на лентяя"
23 авг 2018 08:30, Златко Желев
14
И от изчезване на човешкия род ще ни спаси… мързелът?
Снимка: flickr

Винаги са ви критикували, че сте мързеливи? Но сега както изглежда имате добро обяснение за това. Мързелив сте, защото така се борите за оцеляването на вида ви, пише британският в. "Дейли мейл".

Учени от Университета на Канзас установили, че безделието е отлична стратегия за оцеляване и мързеливците измежду нас може да са следващият етап в човешката еволюция.

Специалистите вярват, че са открили досега незабелязан закон на естествения подбор, базиран на "оцеляването на лентяя".

Това навежда на мисълта, че мързелът може да бъде добра стратегия за осигуряване на оцеляването на индивидите, видовете и дори на цяла група видове, пише БТА.

Изследването на учените е базирано засега само на мекотели, живеещи на дъното на Атлантическия океан. Но специалистите вярват, че може да са се натъкнали неочаквано на общ принцип, който може да се прилага и за по-големи видове, в това число и за гръбначни, придвижващи се по сушата.

Експертите са извършили пространно проучване на енергийните нужди на 299 вида изчезнали или живеещи днес мекотели, в това число плужеци и стриди. Периодът, който де факто е обхванал изследването, е пет милиона години.

Специалистите са констатирали, че онези видове, които успели да избегнат изчезването и са оцелели и до днес, са такива, които се нуждаят от "ниска поддръжка видове", тоест са видове с минимални енергийни потребности.

Американският еколог професор Брус Либерман, който е един от ръководителите на екипа от Канзас, извършил изследването, казва: "Може би в дългосрочен план най-добрата еволюционна стратегия за животните е да бъдат апатични и лениви".


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
икономист преди 4 месеца
Мисля, че учените са напълно прави. Тази стратегия за оцеляване, чрез пестене на енергия, сякаш естествено идва като последствие на това, че разполагаме с крайно количество ресурси на планетата си. Ето защо трябва да ги използваме разумно, а това няма как да стане с прекалено активен начин на живот. Пазарната икономика ни кара да живеем по начин неприсъщ за останалите живи организми. Ние потребяваме повече, отколкото имаме нужда, но въпреки това работим повече и по-тежка работа.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Звучи ми кат извинение за на западналата част от Западната Циливилизаця ....
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До имам си едно вкъщи

Повече звучи като провал в семейните ти задължения ...
10
5
 
25
 
! Отговори
диванни войски преди 4 месеца
Не е нужно да си учен от н`ам къф си университет, за да видиш , че тоз, който се е блъскал като луд си отива скоропостижно , а хайляците , тез дето цял живот са търкали бюра или ги е чукало чекмедже по корема , от"работа" - вкъщи , обгазяване на дивана , разходчици за храносмилане , телевизийка ,внимаване случайно да не се напъне за нещо (освен в keHeфа) - та такива си живеят до 90 - 100 годин с "минималните си енергийни потребности ". Както и останалите мекотели ...
9
4
 
1
 
! Отговори
Имай си го вкъщи преди 4 месеца
То крушата не пада по далеч от дървото.Комшията ли ти го възпита?Че си и *** да се хвалиш
8
1
 
30
 
! Отговори
Имам си в къщи едно преди 4 месеца
мекотело-по-дълго е от мен и е в пубертета.Плужека по цял ден спи,а нощем играе на конзола с други лентяи.Диша-слава Богу рефлекторно,че щеше да не спази изследването.Когато пристигаме от работа,вдъхновен харчи доста калории,за да ни каже какво е прочел във фейса,с разменен словоред.Лицата и събитията са разхвърляни и преименувани с новооткрити думи,но ние сме "интелигентни" и го разбираме.После изпада в апатия, когато го поучаваме.
Харчим за него доста,ама се води "с ниска поддръжка".
Учен !!!
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-големи глупости отдавна не бях чел. Това, което пишат пишман учените противоречи поне на 20-30 други основополагащи принципа, ама давай да дрънкотим измишльотини.
6
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е това не трябваше да става достояние на Бай Ганя.
Той и без това е най-мързеливият *** на планетата а сега вече ще стане
и горд ***.
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Накарай мързеливия на работа, та да те научи на акъл"
4
1
 
35
 
! Отговори
Че то е ясно отдавна преди 4 месеца
Мързелът - двигател на прогреса!
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В България си имаме блестящо потвърждение на тази теория. Тези които лентяйстват и са на социални помощи най-много се размножават. Като не се мориш с друга работа цял, що да не поработиш върху айшето.
2
0
 
31
 
! Отговори
Логика преди 4 месеца
Ами то мързела движи прогреса ! Дистанционното е нагледен пример!
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е лоша идея !
Само да "проучат" от къде да взимам пари докато мързелувам и ще се размножавам на воля !