Музеят, който преобръща стомаха: Вино от ембриони, смути от жаби...

В "Музеят на отвратителните храни" се влиза с пликче за повръщане
Обновена: 15 ное 2018 06:22 | 14 ное 2018 21:45,
13

Панирано морско свинче, Снимка: Disgusting Food Museum

Музеите винаги са били като магнит за любителите на историята и изкуството. Всяка година хиляди туристи посещават някои от най-забележителните и богати на експонати музеи в света.

Затова повечето се стремят да удовлетворят очакванията на своите посетители, често пропътували хиляди километри, за да се докоснат до велики произведения и антики. Казваме повечето, защото някои целят точно обратното – напълно да отвратят хората или пък да преобърнат представите им.

Един такъв музей е Disgusting Food Museum (Музеят на отвратителната храна), който отвори врати в Малмьо, Швеция. Идеята е на д-р Самюъл Уест, създател на "Музеят на провалите" - първият му и изключително успешен проект, който се превръща в тотален хит и представя световна колекция от провалени произведения.

Сега Уест прекрачва границата още повече като събира най-смрадливите и отвратителни храни на света в 400 кв.м. пространство. Идеята му идва, след като прочита статия за месната промишленост и ефектите, които оказва върху околната среда. Така Уест се вдъхновява и започва да проучва какви са алтернативните източници на протеин. Така се появява "Музеят на отвратителните храни".

Посетителите не само могат да докосват експонатите, а да ги миришат и дори опитват. А менюто е богато – 80 различни ястия от 35 държави.

Овчи и кози очи в доматен сос.
Тестиси на бик.
Сирене, което гъмжи от червеи.
Пениси на животни
Китайско вино с ембриони на мишки
Смути от жаби и печено морско свинче от Перу
Воняща и разложена шведска херинга
Полуразвити патешки ембриони, които се варят във вътрешността на яйцето и се ядат направо от черупката във Филипините
Казу марзу – прочуто сирене от Сардиния, върху което мухи снасят яйцата си
Печена хрупкава тарантула
Консервиран свински мозък
Дуриан – най-миризливият плод в света, който се яде в Югоизточна Азия
Желирана салата, която е много популярна в САЩ
Сок от кисело зеле, което сигурно изглежда странно за нашия балкански нрав
Хагис – традиционна шотландска саздърма, която се вари в овчи стомах


Менюто продължава... Целта не е посетителите да си изповръщат червата. Уест се надява, че ще ги мотивира да опитат неща от различни култури, които напълно да преобърнат представите им и възприятието за храната.

Не е тайна за никого, че определени храни предизвикват искрено отвращение у някои хора, докато други просто ги обожават. Затова Уест решава да вземе някои от любимите ястия на хората по света и да ги сложи едно до друго.

"Ако дадеш бира от сладък корен на швед, той ще я изплюе, защото има вкус на паста за зъби. Искам хората да започнат да поставят под въпрос това, което намират за отвратително", казва пред New York Times Уест.

Именно заради изобилието от отвратителни храни билетът за музея е под формата на пликче за повръщане.

Самият Уест е повръщал ежедневно докато подготвял изложбата и споделя, че е успял да опита само от половината изложени храни. Някои от експонатите вонят толкова силно, че трябва да бъдат показани зад стъкло.

Излагането на истинска храна предизвиква и известни затруднения, тъй като експонатите непрекъснато трябва да се подменят с нови. Хората, които се грижат за експозицията трябва да се уверяват, че храните не са започнали да гният.

"Не може да оставяте на открито пенис от бик за твърде дълго време, например", споделя Самюъл Уест.

За момента Музеят на отвратителните храни ще е отворен до 27 януари 2019 г. Организаторите предлагат в магазина към музея селекция от необичайни питиета или специалитети и обещават, че ресторантът, който работи в сградата, няма да предлага нищо отвратително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АловНе в деЦка болница, а в съвеЦка!
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво й е на варената телешка глава?С подправки, малко лучец и морков е нещо супер вкусно!Ако и езика е там ... ох огладнях.
8
1
 
5
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
А кафето Копи Лувак е най-скъпото в света. И защо телешката глава да е нещо странно? Та ние българите обожаваме да ядем агнешки главички. Къде е разликата? Нашите бели бъбреци защо не са в тоя музей :)))
7
1
 
3
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Това първото, морското свинче съм го ял в Перу. Нарича се Cuy. Много е вкусно. Продава се и в магазините - сурово, ти да си го направиш или готово, като нашите печени пилета в топла витрина :)
6
0
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Половината от нещата ги има и в нашата кухня - бахур, агнешки главички, мозък, език, бели бъбреци, па/ча, зелев сок... Но си има и откровени извращения, де.
5
2
 
2
 
! Отговори
3 мастики първо преди 5 години
На тия чужденци първо им дайте да изпият по 3 мастики и като вземат да залитат им дайте гнусната храна. Като повърнат няма да знаят дали е от храната и ще дойдат пак поне заради мастиката
4
1
 
2
 
! Отговори
Луди мозъци преди 5 години
А аз си мислих, че Селин Дион от предната новина е откачил. А то какви луди имало... Кой ще яде подобни гадости? Че някой може да се натрови е умре след подобна дегустация.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 1 От соррросоиден джендърски мозък кво да очакваш друго?
2
7
 
3
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Ха това прилича на храна в децко отделение в софийска болница
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно колко сбъркан мозък трябва да си за да измислиш подобна глупост?