Сериал на Netflix подтиква към самоубийство?

"13 reasons why" тревожи експертите по психично здраве
21 ное 2018 20:15,
2
Сериал на Netflix подтиква към самоубийство?
Снимка: pixabay

Изследователи от Мичиганския университет съобщават, че половината от самоубийствено настроените тийнейджъри показват, че спорното телевизионно шоу "13 reasons why" на Netflix е допринесло за техните самоубийствени симптоми.

Хитовата драма, широко разпространена сред по-младите, създаде противоречия с нейното изобразяване на самоубийството. Нейната история се съсредоточава около 17-годишна ученичка, която преди смъртта си е записала касети, които подробно описват 13 причини, поради които отнема живота си.

Шоуто предизвика тревога сред експертите по психично здраве за потенциалното отрицателно въздействие върху уязвимите младежи.

Ето защо изследователите от "Мичиганска медицина" попитаха самоубийствено-настроените юноши дали шоуто е допринесло за симптоми, свързани със самоубийството.

От 87-те младежи, участвали в анкетата между 2017 и 2018, половината са гледали поне един епизод от шоуто, като това са предимно тийнейджъри между 13 и 17 години. Сред 43-те, които са го наблюдавали, около половината (21) са казали, че усещат повишено чувство за риск от самоубийство.

"Нашето проучване не потвърждава, че шоуто увеличава риска от самоубийство, но потвърждава и че определено трябва да се тревожим за въздействието му върху чувствителната и уязвима младеж", казва един от авторите на изследването.

Констатациите са в конфликт с предишен доклад, зададен от Netflix, който откри, че 71% от младежите в САЩ, които гледат сериала го обсъждат с родителите си.

Авторите на изследването препоръчват сериала да се гледа с по-възрастни, с родители, а ако ли не, то поне да се обсъжда с тях след като бъде изгледан.

"Данните от нашата извадка показаха, че децата, които са изложени на висок риск от самоубийство, не споделят опита си от сериала с възрастни. Най-предразположените към самоубийство тинейджъри са гледали шоуто сами или с приятели, но не с родители, учители или училищни съветници", костатират още изследващите.

Авторите на изследването твърдят, че са необходими по-нататъшни изследвания, за да се прецени правилно как медийно съдържание, което се фокусира по някакъв начин върху самоубийството, може да повлияе на психичното здраве и риска от самоубийство на зрителите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Филмовия еквивалент на синия кит.
1
1
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
???