5 токсични вещи в дома ни. Как да ги избегнем?

Те често са невидим гост, който идва неканен вкъщи
13 яну 2019 22:05, Михаела Лазарова
3
5 токсични вещи в дома ни. Как да ги избегнем?
Снимка: istock

Модерно е да говорим за детокс, да правим разтоварващи тялото режими и да се стремим към повече движение и физическа активност, за да пазим организма си здрав. Но освен да внимаваме какви храни консумираме и да се стремим чрез подходящите продукти да детоксикираме тялото, важно е и да следим и какви токсини се намират в дома ни и са невидим гост, който идва неканен вкъщи.

Вижте най-честите източници на токсини в жилищата ни и няколко идеи за алтернативните им заместители, които не са така опасни за здравето ни.

Антибактериален сапун

Едно просто измиване на ръцете може да причини вреда на хормоните в тялото ни, тъй като най-честата съставка в течните сапуни е антимикробният химикал триклозан. Той може да бъде открит в множество антибактериални сапуни, душ гелове, пасти за зъби и някои козметични продукти. Но този химикал е способен да наруши функцията на щитовидната жлеза и да повлияе на хормоналния баланс.

В допълнение към това много здравни експерти споделят мнението, че прекалената употреба на антибактериални химикали стимулира размножаването на бактерии, които са резистентни към действието на обичайните препарати.

Как да ги избегнете?

По-добрата алтернатива в такъв случай е да употребявате обикновен сапун и вода. Ако държите да използвате дезинфектант за ръце, гледайте да е без алкохол и да не съдържа триклозан (или triclocarban), или друг вид антибактериални или антимикробни съставки.

BPA

През последните 40 години този химикал бе широко използван, за да прави пластмасата по-здрава. Според едно проучване близо 90% от хората имат в телата си от този химикал, колкото и да не ни се иска. Макар в последните години да се произвеждат много бутилки без BPA, особено за бебета и малки деца, все пак той продължава да се употребява, особено за консервни кутии, в които се съхраняват хранителни продукти. Основното мнение е, че използван в малки количества, този химикал не е опасен, но последните проучвания показват съмнения в това твърдение и се говори за потенциални вреди, които BPA може да нанесе на мозъка, поведението и простатните жлези на фетуси, бебета и малки деца.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
ПорЦелан преди 5 години
За тефлоновият тиган добре, ама за тенджера пълна с нагорещен дихидроксид как може да убие между 10 до 30 речни рака, като при това стават напълно червени - за това никой нищо не пише!
2
0
 
3
 
! Отговори
boni klid преди 5 години
ха ха пореднят измамник печалбар на гарба на болните наивници ..
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За дома - добре, ама нещо за кемтрейлс?