Докосването намалява стреса и кръвното налягане!

Как се чувствате, когато докосвате или ви докосват?
17 яну 2019 13:20, Михаела Лазарова
9
Докосването намалява стреса и кръвното налягане!
Снимка: istock

Човекът има вродена нужда да докосва. Това е инстинкт. Физическото докосване обикновено надхвърля материалното. То е емоционално.

Докосване по ръката, рамото, лицето, целувка, прегръдка и т. н... Как се чувствате, когато докосвате или ви докосват? Приятно е, нали? Всъщност този наш инстинкт има някои ползи за здравето. Споделяме 3 от тях.

Помага за намаляване на тревожността и стреса

Физическото докосване спомага за увеличаване нивата на допамин и серотонин в тялото. Това са два невротрансмитера, които ни помагат да имаме по-положителна настройка към света край нас. По този начин се намаляват нивата на стрес, тревожност, което ни прави и по-малко уязвими към сърдечни заболявания и проблеми с психичното здраве.

Повишава имунната система и понижава кръвното налягане

Един добър начин да засилите естествено имунитета си е да се отдавате по-често на приятни докосвания. Според учени, физическото докосване подпомага функцията на имунната система, а хората, които получават повече прегръдки от партньорите си, имат по-ниска сърдечна честота и кръвно налягане.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Петърчо преди 1 месец
Знаех си че Румънеца и Енчев са написали песента с лечебна цел. Само че не се уточнили че пипането на чужди жени може да има контраиндикации. Като зачервеняване на бузите посиняване около очите и болки в областта на половия орган. Също от статията не става ясно дали самолечението дава някакъв резултат. За един приятел питам. Винаги съм знаел че Barry White и Мarvin Gaye са лечители. А за любителите за самолечението може и Divinyls - I Touch Myself... Щип щибидитип :D
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярно е! Любовта лекува!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не обичам да ме докосват, но кръвното ми е наред.