Знаци, че е време да се научите да казвате: "Не"

Често избягваме битките, защото искаме да бъдем харесвани
28 яну 2019 08:00, Михаела Лазарова
1
Знаци, че е време да се научите да казвате: "Не"
Снимка: pexels

Понякога приисквало ли ви се е да тропнете с крак и да кажете „не“ на шефа си, на съпруга си, децата или родителите си?

Много хора преминават през такива моменти, защото много от нас се страхуват от конфликти, критики, противопоставяне. Често избягваме битките и съревнованията, защото подсъзнателно искаме да бъдем харесвани от колеги, приятели, близки.

Това чувство ни прави уязвими и ни кара да изпитваме все по-големи трудности в отказването в името на себе си. Няма значение дали сте мъж или жена, дете или възрастен, притеснението от конфликти и конфронтации го има и се оказва по-голям психически проблем, отколкото се смята.

За да се съхрани човек е необходимо наистина да се научи да отказва, когато обстоятелствата го налагат за негово добро. Това прави тялото и психиката по-здрави, емоциите по-стабилни, а самочувствието по-високо.

Крайно време ли е да се научите да казвате: "Не"? Ето по какво да познаете.

Прекалено се отдавате

Искате да огреете навсякъде. Запълвате целия си график с работа, ангажименти, детски партита или пък такива за възрастни. Не си оставяте никакво време за себе си, такова, в което да се отдадете на релакс в рамките на няколко часа. Ако изникне нещо непредвидено, вие се съгласявате да помогнете или да се отзовете, просто защото нямате причина да откажете.

Време е да се научите да спрете да го правите и ако наистина имате нужда да откажете, да го направите. Постоянният стремеж да накарате другите да се чувстват добре, да изпълните ангажиментите си точно и навреме, както и да помогнете на всеки, който има нужда от вас, ще ви съсипе. Нивата на стрес в организма ви ще ударят червената зона на скалата на прегряването.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
полсушен бабороб не може никога да каже не, че циклофреничната баба ще го напусне. докато тя винаги ще му казва не и пак ще го напусне рано или късно защото такъв нискорангов не може да уважава.