Най-старата птица стана майка на 68 години

Намерила е партньора си на 56-годишна възраст
8 фев 2019 18:51, Павел Гълъбов
10
Най-старата птица стана майка на 68 години
Снимка: Reuters

Най-възрастната дива птица в света - албатросът Уиздъм, отново си измъти пиленце и стана майка на 68 години, съобщи Службата за охрана на рибните ресурси и на дивите животни в САЩ, предаде БТА.

Още по темата
Орнитолозите отбелязват, че Уиздъм и нейният партньор са се запознали, когато самката е била на 56 години.

Албатросите като Уиздъм живеят обикновено около 50 години. Затова всяко нейно ново пиленце предизвиква възторг. Досега тя е измътила най-малко 40.

"Видяхме я близо до гнездото й на 29-и ноември и биолозите потвърдиха, че е снесла яйце", казаха миналата година от резервата.

Тогава и сега край Уиздъм отново е съпругът й Акеаками. Той й помага в мътенето, а след това и в отглеждането на малкото. Докато то полети, ще минат седем месеца.

Яйцата на албатросите се излюпват за 60 до 64 дена. Малкото на Уиздъм се излюпи този месец, а големи пера ще му поникват след 150 дни.

Уиздъм има идентификационен пръстен от 1956 г. Тогава е била поне на 5 години, но е възможно и да е била по-възрастна. Дълго време биолозите нямаха вест от нея, но през 2002 г. тя се появи. Оттогава редовно идва да мъти в морския национален парк на атола Мидуей.

На атола Мидуей се е установила най-голямата колония албатроси в света. Уиздъм е лайзенски албатрос. Почти 70 процента от този вид живеят на атола, който е на около 1900 км на северозапад от Хонолулу.

Има и по-дълголетни птици от Уиздъм, например папагалът Куки, който почина в зоологическата градина на Чикаго на 83 години. Уиздъм обаче вероятно е летяла най-дълго, по изчисления 3,2 до 4,8 милиона километра.


10
Още от Ако щете - вярвайте
Какво ли сънуват зодиакалните знаци?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Най-възрастната дива птица в света"

Как разбраха, че това е най-възрастната дива птица в света. Само американците се състезават за такива неща, само там се случват чудеса.
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде сега всички феминистки да започнат да стават майки на по 70 години и да може децата им да разпространяват ефективно предразположенията към наследствени заболявания, съществуващи в родовете на родителите си... Това жена да ражда късно трябва да се обяви за престъпление срещу човечеството.
6
1
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 1 седмица
по джипси стандарти тази възраст е на пра-пра-пра-пра баба
5
2
 
9
 
! Отговори
Дърт албатрос преди 1 седмица
А баба Лили кога
4
6
 
9
 
! Отговори
Бойкот на OLX преди 1 седмица
Че тя птицата е стара почти колкото държавата Кравиленд...
3
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А българките на 35 вече са ялови.
2
3
 
15
 
! Отговори
Мечтател преди 1 седмица
Дано да съм полово силен като албатрос когато остарея.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако е в червената книга и е защитен вид и се ползва с преференции, значи този албатрос е от маалата.