Пробив! Изкуствен интелект поставя диагнози като педиатър

Учени са използвали база данни с 1,3 милиона прегледа на деца в Китай
12 фев 2019 21:20, Павел Гълъбов
11
Пробив! Изкуствен интелект поставя диагнози като педиатър
Снимка: Reuters

Софтуерна програма, разработена от американски учени, се оказа ефикасна колкото педиатрите за поставяне на диагнози на деца, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Още по темата

"За първи път изкуствен интелект успява да наподоби разсъжденията на лекар при поставяне на диагноза", обясни проф. Кан Чжан от Калифорнийския университет в Сан Диего.

Програмата е съставена въз основа на данни от 1,3 милиона прегледа на деца в голям педиатричен център в гр. Гуанчжоу, Южен Китай.

Изкуственият интелект постига "висока степен на точност" при поставянето на диагнози за често срещани заболявания като грип - 94%, варицела - 93% и шап - 97%. Той е ефикасен и за разпознаване на опасни болести като бактериален менингит - 93%.

"В бъдеще изкуственият интелект ще играе все по-голяма роля", каза проф. Чжан."Със съответното обучение, мисля, че той ще може да изпълнява повечето от функциите на лекаря. Той няма да замени лекарите . . . но ще може да им помага да работят по-добре, по-бързо и с по-ниски разходи".

И други изследвания показаха, че изкуственият интелект е ефикасен колкото хората или повече от тях и традиционни прегледи за поставяне на някои диагнози. През януари в друга публикация в списанието на Американския национален онкологичен институт се описва как с помощта на компютърен алгоритъм се постига по-висока откриваемост на рак на маточната шийка. Компютърът установява с 91% точност предраковите клетки въз основа на снимки, спрямо 69% точност на лекар-специалист, и 71% за традиционни изследвания, като цитонамазка.

Новото в програмата на проф. Кан Чжан и колегите му е принципът на автоматична обработка на спонтанната реч на пациентите при преглед. Това означава, че машината може да анализира естествена реч спрямо предефинирани думи и фрази. Така тя може да синтезира всякакви медицински данни - резултати от изследвания на кръвта, рентгенови снимки, както и описания на симптоми, медицинска история на пациента или бележки на лекаря.

За изследването е използван китайски език, но принципът може да се приложи и за други езици, като английски и френски.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Додо преди 2 месеца
Как не ви е срам, расисти такива, да покажете снимка с бял мъж, бяла жена и бели деца! Вие не сте мултикултурни и сте гaдни расисти! Брюксел ще ви санкционира за тази снимка, която е микроагресия срещу чернокожите!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво. А ние продължаваме да мислим как да намираме работа на ромите, за да ги интегрираме. Мисията е обречена на провал.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е добре че накрая сте написали всъщност какъв е "пробивът" -- по-добро разпознаване на реч, отколкото досега (евентуално). Иначе останалата част си е точно една експертна система, каквито се правят от десетилетия + огромна база данни.
2
7
 
1
 
! Отговори
християнин преди 2 месеца
Анти-Христа е на Земята, братя и сестри!
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Разбира се системата е "експертна", а не "изкуствен интелект". Такива системи има поне от 30 години. Отговаряш на куп въпроси и излиза най-вероятен отговор.