Нездравословното хранене води до психични проблеми

Пърженото отключва депресия
27 фев 2019 13:18,
22
Нездравословното хранене води до психични проблеми
Снимка: Reuters

Хората, които се хранят нездравословно, по-често имат психични проблеми, като тази тенденция важи за хора от всички възрасти, от двата пола и с най-различно ниво на доход, пише „Российская газета“. Пълният текст на изследването е публикуван в International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Американски учени са анализирали резултатите от над 240 000 телефонни анкети, проведени в Калифорния между 2005 и 2015 г. Оказало се, че психични заболявания имат 17% от респондентите. А хората, които употребяват вредна храна - ниско потребление на пресни плодове и зеленчуци и често на пържени картофи и захар, по-често са имали проблеми с психиката от склонните към здравословна диета.

Един от изводите на експертите сочи към връзка между повишения прием на захар и биполярно разстройство. Пърженото пък е свързано с депресия.

Учените препоръчват намеса в диетата на децата под 12-годишна възраст, за да бъдат избегнати възможни проблеми с психиката в зряла възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Nutrition F****$ преди 5 години
При същото проучване в бг по-голямата част от респондентите са отговорили, че след третата ракия вече не помнят какво са яли за закуска, и че проблемите им са по-скоро финансови, отколкото психични.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко, което вреди на хранителния метаболизъм, вреди и на метаболизма на мозъка. Което води до психични разстройства. Голяма част от нелечимите в момента хронични заболявания на нервната система са си фактически метаболитни заболявания на мозъка. Основно са провокирани от влошена въглехидратна обмяна.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
браво на тия учЕни! опровергаха хиляди години от развитието на човечеството! демек, според тях, хората от хилядолетия са лапали каквото им падне и постоянно са били депресирани! бе, кой им дава заплати на тия индивиди????
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До до 8Натрапването на чалга също би отключила агресивни реакции. А иначе обърнах внимание какво е пазарувала кючекчийката, точно по тази причина. Който си е п.омияр то е и в душата и в червата.
16
1
 
13
 
! Отговори
До до 8 преди 5 години
Гледането в чуждата паница също отключва психични проблеми.
15
9
 
12
 
! Отговори
до 8 преди 5 години
Културата на хранене няма връзка с липса на пари за храна, а с липса на култура въобще. Вчера в магазина на опашката пред мен една дама с хлапе лъхна 78 лв. за кремвирши, чипс, снакс, и някакви сладки фъкани с хидронерерани мазнини. Докато плащаше телефона ѝ извъня с ринг-тон дивна чалга. За 78 лв. купувам и съответно готвя храна за четиричленно семейстово за седмица, относително здравословна храна.Чалга не понасям.
14
2
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Хората като цяло имат изключително слаба хранителна култура. Да не говорим, че има периоди на огромна пропаганда, като в САЩ когато слагат ръка на захарните плантации в Куба след войната с Испания, пропагандират че захарта е едва ли не полезна. После 90-те ни заливаха с нутри-суийт продукти, като ни обясняваха, че е полезен заместител на захарта, сега всички знаем за аспартама. Факта, че при храносмилане се отделят различни ензими които влияят на мозъчната дейност е тайна за ***......
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наблегам основно на хлеба.Боко и сие повеке да ядат.
12
0
 
13
 
! Отговори
олее преди 5 години
то има значение начина на живот, който яде такава храна вероятно не спортува и не е доволен от живота си. Всичко е свързано!
11
2
 
8
 
! Отговори
ухг преди 5 години
възможно е ,но вероятно има и проблем с храносмилателния тракт!като бях малък ядях социалистически хляб мас и захар, но нищо ми нямаше ,а сега демократи4ески не смея да кусам....
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абсолютни глупости. В такива анкети, кой каквото си иска казва.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боб, ориз, картофи, леща докато се изблещя. Здравословно.
8
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами, за да се храниш здравословно в България, трябва да взимаш прилична заплата. Скъпо удоволствие си.
7
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупост - това не може да е наука, това са свобдни съчинения. По същата логика може да се твърди, че носенето на шапки води до психически проблеми.
6
3
 
15
 
! Отговори
Ъ преди 5 години
Нездравословното парламентарно управление ,най-много води до психични отклонения на хората!
5
2
 
17
 
! Отговори
Тайсън преди 5 години
Тези дето ядат чизбургери в САЩ са най-опасни. Докато ги разпитат за хранителните им навици и те застрелят 5-6 човека.
4
5
 
20
 
! Отговори
бг преди 5 години
Вярно е ! Снощи хапнах зелена салатка, преобладаващо рукола с лимон и зехтин и един лаврак за разкош. Полях ги с 200 гл. водка Финландия. Спах като къпан.Не като предишната вечер, когато вечерях боб с наденица и жулнах 5 бири. Не можах да мигна...
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мен гладът ми действа най-депресиращо!
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъпите американци така се хранят повече от 50 години ... пък гледам живи са и не са чак толкова депресирани!
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей сега минцюлайте като станат и експерти по психично здраве, ще се оправят нещата. Може да им вменят че са и диетолози. Да обикалят по къщите на хората с диети, слухтейки.