5 зеленчука, които е добре да ограничите

Внимавайте с консумацията на картофи
Обновена: 4 мар 2019 17:11 | 4 мар 2019 17:07, Михаела Лазарова
14
5 зеленчука, които е добре да ограничите
Снимка: istock

Зеленчуците неоспоримо са една от най-полезните храни. Тяхното разнообразие включва изключително широк спектър от хранителни вещества, минерали, витамини, растителни протеини, антиоксиданти, които в съвкупност носят множество ползи за здравето на организма. Някои зеленчуци обаче съдържат и вещества, които в големи количества биха могли да застрашат здравето и да предизвикат различни симптоми. Ето ги и тях.

Лук

Лукът е вкусен, сочен и въпреки лютия си вкус е любим на много хора. Важна част е от множество рецепти, тъй като без него ястията просто няма да са същите. Лукът съдържа наистина редица полезни хранителни вещества, които са незаменими. Но от друга страна той съдържа фруктан – въглехидрат, добре известен като причинител на леки до тежки стомашно-чревни разстройства, болка и дори язва.

Лукът, наред с останалите зеленчуци от неговото семейство, съдържащи алицин, друга активна съставка в него, затрудняват тялото в абсорбирането му, което може да намали драстично съдържанието на вода в червата. В резултат се получават дискомфорт, болка, подуване, лош мирис, излъчван от тялото.

За страдащите от стомашен рефлукс консумацията на лук може да предизвика връщане на киселини в хранопровода, болка и парене. Но въпреки това не е необходимо да се отказвате от лука, защото все пак е полезен. Важно е да не злоупотребявате с количеството му.

Картофи

Трудно е да си представим как може да се избягват картофите, които са любимата храна на милиони хора по света. Те са вкусни без значение как са приготвени. В тях обаче се съдържат големи количества нишесте, както и високо съдържание на бързо усвоими въглехидрати. Те предизвикват рязък скок в нивата на кръвната захар и инсулина, последван от рязък спад. Тези колебания са предпоставка за отключване на диабет.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: диабетхранизеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от простотии! Бедната женица се затруднява в изказа. Нека обясни израза:"..съдържащи алицин, друга активна съставка в него, затрудняват тялото в абсорбирането му, което може да намали драстично съдържанието на вода в червата". За лука става дума.Всички изброени "вредности" са ценни храни, спасявали човечеството от глад. С тях са свързани исторически събития - глад, емиграция, бунтове.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма ли кой да я озапти тази с нейните небивалици, четат и необразовани хора, някой може да и повярва.С лук и картофи дядовците ни са минали през войни и глад и доживяна до и над 90.Няма да и направя удоволствието да генерирам клик, да видя другите 3 зеленчука.
8
2
 
13
 
! Отговори
Омошщ преди 5 години
Ям си пръжки с лук, туршия и ракия вместо в Лидл, Кауфланд, Билла и Хит, отскачам при комшийката Мария.
7
3
 
21
 
! Отговори
Surrogate преди 5 години
Ето и за заместителите на горепосочените продукти:1.Голям праз - вместо лук.2.Компири - вместо картофи.3.Вместо консервирани домати - лютеница(от нашите градини в Китай).4.Вместо *** - тиква.И както вече сте се досетили, вместо царевица можете да ядете ... мамули.
6
1
 
15
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
при мен има много шишарки , към кой вид зеленчук спадат те ?
5
0
 
23
 
! Отговори
дада преди 5 години
Абе да ви таковам у разбирачите... един ден пишете едно друг ден друго. Само луд би ви слушал.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
яжте макдоналдс, това искат да ви кажат в статията
3
0
 
27
 
! Отговори
65 преди 5 години
Все по_рядко чета шедьоврите на Лазарова.Наблягам на коментарите.Що не и дадете рубрика на абсурдите.
2
1
 
37
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
Мише, по друг начин си представям статия за зеленчуците написана от теб. Не ти е силата да пишеш за хранителни вещества. Пиши за дължини, дебелини, релефност на краставици, царевични кочани, стръкове цвекло и т.н.т. Там е истинската ти сила!
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си кръгъл мало умник, за да наречеш царевицата зеленчук. Все едно да наречеш житото, ориза и овесените ядки зеленчук. Пиши по-добре за Ъналния сех....