6 причини, които могат да доведат до косопад

Кои са те?
15 мар 2019 18:22, Ивета Иванова
0
6 причини, които могат да доведат до косопад
Снимка: pexels

Косопадът е плашещ за всички. Понякога може да се дължи на хормонални промени, на преживян стрес, но когато продължава по-дълго, трябва да се консултирате със специалист и да предприемете някакви мерки. Ето и кои са основните причини за силен косопад, според Анабел Кингсли, трихолог в клиничен център в Лондон, която е дала интервю за британското издание на "Cosmopolitan".

1. Хормонален дисбаланс
 
Хормоналният дисбаланс може да причини различни здравословни проблеми - акне, качване на килограми, косопад. Той влияе на целия организъм. "Хормоните играят ключова роля за регулирането на растежа на косата", обяснява Анабел. Женският хормон естроген стимулира растежа на косата, а мъжкият - андрогенът по-скоро забавя цикъла на растежа на косата. Ако страдате от излишък на андроген, това може да доведе до косопад. Често това състояние е предизвикано от болести на еднокринната система, като Синдром на поликистозните яйчници.
 
2. Стрес
 
Косата ви наиситна може да опада от стрес, това не е просто мит от едно време. Стресът и напрежението повишават нивата на андрогена и така губите коса. Д-р Кингсли обяснява, че стресът може да причини и проблеми със скалпа, като пърхот. Когато сте нервни и притеснени сигурно се променя и хранителният ви режим - ядете нездравословни неща, което също влияе зле на косата.
 
3. Анемия/Липса на желязо
 
Това е една от най-често срещаните причини за косопад, особено при жените, тъй като те по-често страдат от анемия. Липсата на желязо води до окапване на косата. "Желязото е много важен елемент за производство на клетките на косъма и протеина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: косакосопад
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари