Канадец си тръгна с маратонки за $437 000 от търг... Взе и още 99 чифта

Рекордно скъпият чифт маратонки са единствени по рода си, създадени през 1972 г.
24 юли 2019 19:00,
17
Канадец си тръгна с маратонки за $437 000 от търг... Взе и още 99 чифта
Снимка: Sothebys

Чифт маратонки Nike, създадени от съоснователя на на компанията, бяха продадени за рекордните $437 000.

Това беше последният чифт на търга със 100 редки маратонки, който се проведе в Ню Йорк.

Моделът е от 1972 г. -  Nike Waffle Racing Flat Moon Shoe и от аукционната къща очаквали да го продадат за около 160 000 долара.

Но колекционерът Майлс Надал платил почти 3 пъти повече, още повече, след като преди това похарчил 850 000 долара за другите 99 чифта в търга.

Уникалният чифт е бил дело на Бил Бауерман, треньор по бягане, който също така е и съосновател на Nike.

Единствени по рода си

От модела Waffle Racing Flat Moon Shoe ръчно са създадени едва 12 бройки, а от тях някои били дадени на състезатели в квалификациите за Олимпиадата през 1972 г. Чифтът, който е продаден, вероятно е единственият, който не е бил носен.

Новият им собственик, който е основал инвеститорска фирма, твърди, че е много доволен покупката си и нарича маратонките "истински исторически артефакт от спортната история и поп културата".

Той също така смята, че културата и колекционирането на спортни обувки е на ръба на голям възход.

Майлс Надал казва, че планира да създаде изложба на всичките 100 чифта, които е купил от търга. Ще ги изложи в частия си автомобилен музей в Торонто.

Завръщане в бъдещето

Канадецът обаче може да се похвали не само с тази си находка. От търга той си е тръгнали и с Nike Mags - моделът, който става известен след филмът "Завръщане в бъдещето II" от 1989 г.

Тогава обувките стават изключително популярни с факта, че имат автоматично завързване - технология, която компанията въвежда в масово производство почти 3 десетилетия по-късно.

До сега най-скъпият продаван чифт обувки на търг бяха кецове Converse, носени и подписани от Майкъл Джордан на финала на Олимпийските игри от 1984 г. Те бяха продадени за 190 373 долара през 2017 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
3
 
! Отговори
Аз си купувам преди 4 години
платненки от 12 лева и ритам цяло лято с тях.......,ако всяко лято си купувам по един чифт, с парите от тия найкове на снимката,колко лета(живота) ще мога да си купувам платненики ?
6
2
 
3
 
! Отговори
изложба преди 4 години
В изложбата ще участва ли Путин с маратонките за 1 000 долара.
5
1
 
9
 
! Отговори
Бай Геле преди 4 години
Я продаам миризлив кубинаж от 68 носен от моя милост три лета и три зими. Въпреки изминалия голям период от време е достатъчно да го поносите 15 минути за да усетите уникалната воня поради която старшинката ми бе забранил да го свалям в поделението ,а аз изпълнявах и така три години не слезе от краката ми.ЦЕНА около 360 000 лири стерлинги или бартер за Майбах след 2019 година може и за яхта с подходящи размери и с хиликоптерна площадка.
4
2
 
5
 
! Отговори
Ст@м@т преди 4 години
Срещнали се двама *** и единият казал:- О, ти си си купил нови обувки, от каква кожа са?- От слонска ***. - Я, ме ритни два пъти по ***!
3
0
 
4
 
! Отговори
Жо преди 4 години
В ОНЕЗИ ГОДИНИ, сред лекоатлетите се заговори, че американците са направили шпайкове с 68 шипа. С тях американците постигали рекорди. Всичко това бяха слухове, защото официалната преса не ни информираше за нищо американско.Сега, като ги гледам тези маратонки с "точкови" грайфери, се сетих за онези шпайкове с 68 шипа.Може би, за тях съм чул в онези времена, когато информацията се предаваше от човек на човек.
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради такива статии намразвам капитализма
1
0
 
14
 
! Отговори
РРР преди 4 години
Видях ги, но не ги купих, защото не са моя размер .🙄