Паста, пилешко... Как се повишават калориите, когато готвим?

Внимавайте с някои допълнителни съставки
1
Паста, пилешко... Как се повишават калориите, когато готвим?
Снимка: istock

Обичаме да се храним разнообразно, да приготвяме любимите си ястия и нерядко броим калориите. Но дали се замисляме как се променят те в зависимост от обработката на съответния продукт?

Така например в 100 г сини сливи има около 45 калории, докато в сушените могат да достигнат 200 и повече.

Морковите приготвени на пара, без сол ни носят около 35 калории, докато това количество се повишава, ако добавим към тях сол, мазнини. Как се променят калориите и на други често консумирани храни, вижте в следващите редове.

Картофи – печени, на пюре, пържени

Когато приготвяме любимите картофи, тяхната калоричност се повишава с около 30%, заради нишестения им състав. Препоръчително е да ги варим или печем, тъй като ако с тях приготвяме пюре или пържим, те ще попият от мазнината и останалите съставки.

Печено говеждо месо и пържола на скара

Говеждото е чудесно за диета, стига да знаете как да си го приготвите. В 100 г от него могат да се съдържат около 200 калории. От друга страна, пържолата на скара може да се окаже по-калорична, ако сме добавили към нея сосове, маринати.

Пилешко месо варено, печено на скара и пържено

Пилешкото е едно от най-често консумираните меса, особено по време на диета. Когато го пържим то абсорбира част от мазнината. Не бива да подценяваме и маринатите, с които го овкусяваме. Ако искаме да е здравословно и диетично, трябва да го варим или печем без много подправки и да премахваме кожата му.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: калориихраниготвене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за какво да живеем, ако не се храним вкусно. С варено месо и варени картофи се доближаваме до болнична храна, а подобен вид диета е вредна. Моля спрете с грешните си съвети