Защо извънредната работа не помага на кариерата ви?

Няма да забогатеете така
15
Защо извънредната работа не помага на кариерата ви?
Снимка: Istock

За да изкарваш добри пари и да постигнеш успехи в кариерата си е необходимо да работиш здраво, колкото се може повече. Много хора смятат така, но изследванията говорят друго. Колкото повече работите извънредно, толкова по-непродуктивни сте, а това пречи както на кариерата ви, така и на физическото и психическото ви здраве. Шефът ви, разбира се, ще е доволен, но това няма да ви донесе ползите, за които мечтаете, дори напротив.

Ето причините, които показват защо не е нужно да се хабите твърде много на работа и които ще ви помогнат да осъзнаете как правилно да канализирате професионалната си енергия, вместо да я хабите на вятъра.

Работата извънредно всъщност намалява продуктивността

Може и да вярвате, че да работите повече часове от установеното работно време ще ви помогне да свършите повече работа, но това не е вярно. Даже е тъкмо обратното. Изследванията показват, че колкото по-дълги часове човек работи, толкова по-малко креативен, успешен и продуктивен става. Има причина да работим по 8 часа на ден и тя не е случайна. В някои професии дори 8 часа са твърде много, особено в областите, в които е необходимо творческо вдъхновение.

След няколко часа работа мозъкът започва да изключва някои от своите способности, като концентрация, творческо мислене, услужливост на паметта, способност за бърза реакция. Това пречи на работата и влошава постигането на резултати.

Работата дълги часове след края на работното време пречи на психическото здраве

Освен че ви прави непродуктивни, извънредната работа пречи и на нормалното ви емоционално и психическо състояние. Това се дължи на натрупването на високи нива на стрес в организма, засягащи психичното ви здраве, самочувствие, самооценка, удовлетвореност от работата и личния живот. Цялата тази съвкупност от фактори води до влошено представяне на работа и усещане за несполучливост.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА НАДСКОЧИ СЕБЕСИ
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Елон Мъск прецака животът ми
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие си мерете дисертациите кой я е написал по-успешно.Ние пък не искаме да издържаме мастодонта БАН. Идете по университетите, та да е сигурно, че има някаква полза от вас. Поне ще преподавате. Наука да прави, който може паралелно с преподавателската си работа.Хич не ни интересува, че единият е писал дисертация с научен ръководител, а другият се е бъхтал сам. Въпрос на шанс.
11
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 8Институти бол, традициите са различни; ръководителите също са различни, както и ти отбеляза. Затова не е коректно да генерализираш. Вероятно си нямал късмет. Това не ти дава право да говориш за БАН като цяло.Също от личен опит.
10
1
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 4 години
Позна, от личен опит.Изглежда нямаш представа що е това БАН.По света може и да се работи денонощно. Тук е важно чий човек си и кого са ти определили за научен ръководител. Затова едни, мързеливо "творят" дисертациите си под чужда диктовка и използвайки материали, събирани и обработвани от други хора, на които обаче е било попречено да защитят дисертация.Други се справят сами, под нечие вещо ръководство - такива са малцината късметлии.Трети наистина работят и нощем свободна докторантура.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависи от работата ... Я се пробвайте във финансояия анализ, па миниажете че екстра часовете не си струват, когато ви праснат мазния 6 цифрен бонус
8
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Михаелке!Това с БАН откъде го измъдри? Личен опит? Ако не знаеш, докторантурата навсякъде по света се прави почти денонощно. Затова университетите и библиотеките в САЩ са отворени също така денонощно. Тъй че не се оплаквай! А иначе, статията е за работа в офис. Изглежда, това е основната работа на запад. Оттам преписват мъдрите си съвети. Затова няма връзка с реалността в България.
7
2
 
15
 
! Отговори
123 преди 4 години
Човек от много работа почва да оглупява.
6
1
 
6
 
! Отговори
Аnonimen преди 4 години
След като говорим за хакери в Ловеч има двама служители единия на Виваком другия на а1.Стефан Пенко в и Емил Митев тия господа дълги години тровеха нервите във виваком никои не им потърси сметка до ден днешен за бавен нет и калпава телевизия защо те чии са
5
0
 
10
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
миналия месец , с цената на извънредни часове закръглих 1600 Е , но все повече се убеждавам , че са за предпочитане 1100 с нормално работно време.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посредствена статия. Преди да давате съвети как се прави кариера може би е добре да направи кариера :)
3
2
 
12
 
! Отговори
Do 1 преди 4 години
Има и още :- меркантилни материслисти,за които щастие = пари.- социопати, без личен живот...които...няма какво друго да правят, освен да бачкат извънредно..
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защото кариера не се прави с бачкане!
1
2
 
22
 
! Отговори
Михаелке! преди 4 години
Веднага ще ти посоча два типа работещи извънредно. Те просто нямат друг избор.1. Хора, на които не достигат парите от заплатата, получавана на основаната им месторабота. Затова работят на още едно място, а има и такива, които имат по два допълнителни трудови ангажимента.2. Млад, амбициозен човек без връзки, успял да постъпи на работа в БАН. За са получи научна степен, прави свободна докторантура. За сметка на свободното си време събира материал, обработва го, готви се за изпити.