Фаталният петък 13-и: Суеверията убиват бизнеса

Мнозина изпитват страх от тази комбинация
Обновена: 13 сеп 2019 10:14 | 13 сеп 2019 10:08, Петя Славова
9
Фаталният петък 13-и: Суеверията убиват бизнеса
Снимка: pexels.com

Днес отбелязваме първия петък 13-и за 2019 г., пише БТА, позовавайки се на в. "Дейли експрес". Суеверните хора, които свързват деня и датата с беди и лош късмет, вероятно ще се стреснат да научат, че следващото подобно съвпадение ще бъде точно след 13 седмици - на 13 декември.

Всяка календарна година има поне един петък 13-и. За последен път денят и датата съвпаднаха само веднъж през 2016 г. Следващият "самотен" петък 13-и ще бъде през 2021 г.

Както и през 2019 г., следващата година ни очакват два петъка 13-и - през март и ноември. В някои години за ужас на суеверните люде има три петъка 13-и. За последен път подобно съвпадение беше наблюдавано през 2015 г. Три петъка 13-и - през февруари, март и ноември, ще ни споходят отново през 2026 г.

За по-голяма страховитост в части от света рядката пълна Луна, известна като Жътварска, ще бъде наблюдавана на днешния 13 септември, пише в. "Дейли стар".

Изданието отбелязва, че подобно съвпадение - Жътварска пълна Луна на петък 13-и, се случва веднъж на 20 години.

Във фаталния петък 13-и някои  хора отказват да пътуват със самолет, други отлагат важна сделка. Има такива дори, които предпочитат да изкарат деня в леглото, за да не ги сполети беда. Изчислено е, че на този ден само в САЩ бизнесът губи между 800 и 900 млн. долара, тъй като много хора просто не отиват на работа, пише "Дарик".

За суеверните фаталната дата е истинско изпитание. Страхът от петък 13-ти дори си има име и собствено научно название - параскевидекатриафобия. Терминът е събирателно от декатриафобията (страх от числото 13) и параскевифобията (страх от петък).

Последните проучвания обаче показват, че хората стават все по-малко суеверни по отношение на "нещастния" петък 13-ти. Според едни нарочената за зловеща комбинация е свързана с Библията - Исус Христос е бил разпнат в петък (Разпети петък), а Юда Искариотски, който се смята, че е предал Исус, е 13-ят апостол.

Според други суеверието започва на 13 октомври, петък, през далечната 1307 г. Тогава френският крал Филип IV издава заповедта за унищожаването на Ордена на тамплиерите, на който са приписвани всякакви смъртни грехове, включително и магьосничество.

Въпреки различните интерпретации обаче е факт, че и до днес мнозина потръпват, когато 13-ят ден от месеца съвпадне с петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
0;0 преди 4 години
Да ама на долния блок, на казаните има само черни котки, поне десетина парчета, включително и малки котета.Като мина оттам, и до една седмица колата ми се разваля. Ужас!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Петък 13-ти Ден като всеки друг. Разликата е в това че някои психично Хлабави си представят беди катастрофи и невървеж.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Суеверията убиват бизнеса" ????????Какъв бизнес в ***?
5
1
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Най-късметлийският ден от годината! А защо не се споменава, че е 2^8 ден от годината /във вискосни години - 12-ти/? Честит празник на всички програмисти и вечна слава на Ричард Столман!
4
0
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Най-късно на коя ден от годината. А защо не се споменава, че е 2^8 ден от годината /във вискосни години - 12-ти/? Честит празник на всички програмисти и вечна слава на Ричард Столман!
3
0
 
6
 
! Отговори
Обичам петъците преди 4 години
Нали е петък идеално си ми е..
2
1
 
9
 
! Отговори
рфл преди 4 години
13-ти е супер ден, 13 е щастливо число.
1
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Винаги когато първо число от месеца се пада в неделя, то в този месец има петък 13.