Викингите поставяли морги до некрополите си

Те се молили на душите на мъртъвците за плодородие
2 окт 2019 14:41,
5
Викингите поставяли морги до некрополите си
Снимка: Pixabay

По време на разкопки в некропол от епохата на викингите в община Хемне, в централната част на Норвегия, археолози попаднаха на древна морга, съобщи Физ.орг, предава БТА.

Още по темата

Викингите - спасители на цивилизация в Ирландия

Сградата е била с размери 5 метра на 3 метра. В ъглите й имало стълби, а за издигането на стените й са били използвани дървени дъски. Сградата се намирала близо до некропола.

По-рано специалистите смятаха, че в моргите викингите съхранявали телата на мъртъвци, за да ги погребат следващата пролет. Новите данни обаче разкриват, че тези здания са имали символично, а не функционално значение.

Викингите вероятно са вярвали, че душите на мъртъвците продължавали да живеят в некропола и в замяна на дарове осигурявали добра реколта и плодовитост на животните.

Разкопките ще продължат през есента т.г. и догодина. Учените се надяват, че нови находки ще допринесат да се опознае по-добре устройството на обществото на викингите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Saki преди 4 години
Общо взето приравнени,към Византия,България или Арабските държави по това време, викингите,англичаните и други подобни са били просто едни изостанали варвари, от които средиземноморските цивилизации не са се интересували и са ги презирали.
3
0
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Викинг- значи търговия... естествено е имало и такива като Рагнар, но повечето са били търговци и земеделци. Което не е пречело на средностатистическата свее хубавелка да нарита всеки, доближил дома и децата й, дори ако мъжа е на викинг. Като тракийските ни прабаби, но с по-голяма липса на витамин D , общо взето :)))
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Викингите и плодородие ?! Че какво ги грее тях плодородието, като са живели от разбойничество и грабежи?
1
3
 
5
 
! Отговори
преди 4 години
Аз съм 4увала 4е горели телата, за да предотвратят опитите на душата да се завръща в мъртвото тяло. Това сдание някакви по слециални цели ще има