5 неща, които да не правите, ако сте свързани с публичен Wi-Fi

Не се препоръчва отварянето на страници, които не са със защитен протокол HTTPS
Обновена: 12 окт 2019 21:36 | 12 окт 2019 21:16, Михаела Лазарова
20
5 неща, които да не правите, ако сте свързани с публичен Wi-Fi
Снимка: Istock

Технологиите ни дават всякакви възможности за връзка. Един от най-предпочитаните начини за комуникация е Wi-Fi мрежата, особено в чужбина и особено ако е безплатна. Много хора предпочитат да ползват Wi-Fi винаги, когато е възможно като опция, за да не изразходват интернет данните в тарифните планове към мобилните оператори. Много търговски и публични обекти, както и общински райони в градската среда предлагат публичен достъп до интернет чрез Wi-Fi (мрежа със свободен достъп, без парола). От една страна това е чудесно, защото е удобно, но от друга би могло да е опасно от гледна точка на сигурността на преноса на данни и информация.

За да сте сигурни, че информацията, която споделяте през мобилното си устройство е напълно подсигурена, не ползвайте публична Wi-Fi мрежа в следните случаи:

Когато се свързвате автоматично

Ако в момента сте свързани към безжична мрежа с публичен достъп е препоръчително да настроите устройството си и всички използвани приложения да не се свързват автоматично с интернет. Съществува риск от изтичане на информация, която не бихте искали да споделяте със зложелатели.

Не споделяйте паролата си автоматично

Потребителите на Wi-Fi мрежи не трябва да споделят автоматично паролата си при влизане в даден сайт, който я изисква. Също така не се препоръчва използването на запаметяването на паролата и автоматичното ѝ попълване при влизане, защото това излага информацията ви на голям риск. Публичните незащитени безжични мрежи са по-лесно достъпни за зложелатели.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и ще ми вземат паролата от пощата през ssl връзка?не че ще тръгвам да си проверявам пощата от безплатни мрежи, ама да питам.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ходете на страницата на НАП
13
1
 
0
 
! Отговори
11 преди 4 години
До Анонимен 3Аве смени си сплитерите и ще се оправи - стига си ревал.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баш *** брига, че някой щял да ми разбере паролите за пощата или нещо друго. В пощата получавам само спам, жена ми ползва вайбър, за да ме дразни дори да не съм до нея, в банката нямам нищо ( и не само там), фейсбук не ползвам и т.н.Най-много някой да види, че в тубата гледам филми или клипове от сорта на "кое как се прави" или пък изказвам "пожелания" по повод на управниците. Виж от това, последното, може доста неща да научи, та после като псува и каруцарите ще му завидят.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До коментар 2.Всъщност е много лесно улавянето на инфо в свободна WiFi мрежа или такава, за която имаш паролата. С приложения като WiFi kill, Droid sheep(не бачкат на нов Андроид)лъжеш свързаните към WiFi, че ти си рутера и трафика минава през теб, не се искат сложни знания. Можеш да им сменяш картинките или цели сайтове, да видиш кои новини четат,да им спреш интернета, но не можеш да четеш https сайтове.Може да ги подмениш, но ще им пише невалиден сертификат или ще задраска https.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горе в ляво е катинарчето, пардон. За сигурен VPN ce води швейцарският proton VPN. Т. Е. Известни са и ако продадат информация, няма да е нещо дребно като пароли и карти, а ще е на държавни служби, тъй че за нашите цели са сигурни. Имат безплатна версия и журналисти разчитат на тях.
9
2
 
5
 
! Отговори
Why fi преди 4 години
Публичния wifi е като бардак, всичко може да се прихване. По-добре ползвайте "заключения" интернет на някой потребител наблизо с по-силен сигнал.
8
0
 
4
 
! Отговори
Q преди 4 години
Ако някой се притеснява от публична мрежа което си е за притеснение....да отвори един ви пи ен има безплатни ...и е с почти вързани *** :)75
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А1 на мен не ми пука дали го четете или не но ще продължавам да го пиша всички сме земни
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Или подръжката е за пенсиониране а а1
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка година дразните или давате на някои нашите услуги на кого а1 клон Ловеч вас питам малко ли са ви парите
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А1 нормалните хора не създават ядове вие това правите защо а1
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Молим а1 втора седмица излиза на вълнички срамота е а1 клон ловеч
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А1 моля оправете си цивровата за град Ловеч моля ви
1
0
 
14
 
! Отговори
фигаро преди 4 години
улавянето на информация по публични wifi е сложна работа , не си мислете че е като да хвърлиш въдицата и да извадиш три кила пароли .