Как наричат Дядо Коледа по света?

Традицията на отделните народи е оставила своята следа в наименованията
24 дек 2019 11:10, Михаела Лазарова
17
Как наричат Дядо Коледа по света?
Снимка: Istock

Дядо Коледа е най-дългоочакваният старец за децата по света. В отделните държави обаче той си има своите различни имена. Както и да го наричат хората по света, добрият старец не пропуска да посети всяко послушно дете в нощта на Коледа и да му остави своя подарък. Традицията на отделните народи е оставила своята следа в наименованията, с които хората наричат Дядо Коледа. Откъде идват те, вижте в следващите редове.

Нидерландия: Sinterklaas (Синтерклаас)

Холандското име на Дядо Коледа звучи близко до Санта Клаус, както го наричат във Великобритания и САЩ. Още от 11 век в Нидерландия се отбелязва празникът на свети Николай или Синтерклаас на холандски. Свети Николай Чудотворец е покровител на децата, моряците и рибарите. Затова и в много народи наричат белобрадия старец с производно име на светеца. Когато имигранти от Нидерландия пренесли обичаите си в САЩ, те „взели“ със себе си и названието на Дядо Коледа, което по-късно претърпява трансформация в английския език и става Санта Клаус.

Германия: Christkind (Кристкинд)

Кристкинд може да се преведе от немски буквално като божие дете или христово дете, както и още ангел. В различни части на католическия свят то се изобразява като ангелско дете със златни дълги коси, корона и ангелски крила. В Южна Германия хората все още наричат Дядо Коледа Кристкинд. А вероятността немски имигранти в САЩ да са пренесли това наименование подобно на холандците, е огромна, тъй като един от прякорите на добрия старец в Северна Америка е Крис Крингъл – звучи доста близко до Кристкинд, нали?

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" Дядо Коледа" Си е американска измишльотина! В Европа идва Дядо Мраз! И по времето на комунизма.днешните дни бяха колъда на прасетата!-:) Леле какъв купон бешеее! И бяха чисти и без хормони! А сега в Кауфланд са от цял свят и пълни с хормони уви!
11
3
 
1
 
! Отговори
Сибирски чук преди 4 години
До 6 Ти от майтап разбираш, колкото баба ми от ядрена физика!Но не се и учудвам, че се отъждествяваш с 80% -ните:)))Сега ходи да изчистиш на прасето, че само то те уважава още...;)
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Skupa gospojice Lazarova, Dobre e da znaete 4e Sinter Klaas idva ot Sint Nikolaas ili ina4e kazano Sveti Nikola. Nqma ni6to, ama ni6to ob6to s Dqdo Koleda. Praznuva se edin den predi na6iq Nikulden vpro4em to4no po tazi pri4ina. Pozdravi
9
0
 
5
 
! Отговори
www преди 4 години
В България е дедо бо-ко - леда!
8
2
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
в Съветска България го наричахме Дядо Мраз, в Европейска Демократична България е Дядо Коледа, а реалноста е че него просто го няма...
7
1
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Според Уикипедия Дядо Коледа във Финландия (откъдето е родом) е известен като Joulupukki!Няма много общо нито със Санта Клаус, нито със Свети Николай, не мислите ли?Погледнах го и на японски, обаче не мога да го прочета...
6
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
А в Турция му викат Ноел Баба!
5
3
 
4
 
! Отговори
Иванчо преди 4 години
Миналата година в наше село дойде японския Дядо ***...объркал маршрута. Аз не го видях, но мама и леля бяха много радостни на другия ден. Сега пак се надяват да ни посети.
4
3
 
5
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Свети Николай (Санта Клаус), Дядо Мраз и дядо Коледа са три различни персонажа.Първи е Дядо Мраз - още в древнославянската митология, който носи подаръци на Нова година. После Свети Николай започва да носи подаръци на 6 декември и последен се появява дядо Коледа измислен от Кока-кола като рекламен трик за увеличаване на проджбите през 1930 година. Дядо Коледа носи подаръците си на 25 декември, за разлика от Свети Николай.
3
3
 
6
 
! Отговори
Сибирски чук преди 4 години
Аз му казвам дед Мороз, а Снежанка ми е подаръка от него...
2
2
 
19
 
! Отговори
ined преди 4 години
Тая година Дядо Коледа няма да дойде в България, защото ГЕРБ избиха коледните прасенца и откраднаха Коледата на хората.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една огромна фалшива измислица с комерсиална цел.