5 причини да сменяте матрака по-често

С времето се натрупва мръсотия
30 яну 2020 11:50, Михаела Лазарова
7
5 причини да сменяте матрака по-често
Снимка: istock

Едно от златните правила в дома е смяната на матрака, на който спите. За здравословна се смята смяната му през около 10 години. Някои хора предпочитат да го сменят през 7 години. Оказва се, че може би още по-честата смяна на матрака е по-здравословният вариант за вас и семейството ви.

Продължителността на живота на матрака зависи от много фактори – как се грижите за него, какъв е стилът ви на спане, колко често го въртите от различните му страни, дали го почиствате редовно или не.

Вашият матрак може да започне да провисва по-рано от очакваното. Това е ясен признак, че трябва да го смените незабавно, ако не искате да страдате от проблеми с гръбнака или кръста.

Препоръчително е да завъртате матрака на всеки 6 месеца, за да може да предотвратите пропадания и увисвания, които причиняват дискомфорт по време на сън и сутрин след ставане.

Защо е необходимо да сменяте матрака често?

Акари

Микроскопичните акари неизбежно се натрупват в матрака и могат да предизвикат алергии, кожни проблеми, инфекции, раздразнения. За да ги избегнете, сменяйте матрака по-често, защото те със сигурност са там.

Лош сън

Неспокойният сън, от който се събуждате сковани, без енергия и уморени е признак на неудобен матрак. Ако не спите добре в дългосрочен план, това крие риск от сърдечносъдови проблеми, метаболитни смущения, бъбречни заболявания и диабет.

Шумни пружини

Ако старият ви матрак е с пружини, те също имат срок на годност и експлоатация. Те неминуемо се амортизират с времето, което налага смяната на матрака. Ако ги чувате да скърцат или усещате някакво разместване, което причинява дискомфорт, сменете матрака.

Повече по темата може да прочетете в  Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: матракспалняакари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да нямате акари ползвайте диарии.
5
3
 
5
 
! Отговори
Онзи преди 4 години
Купих си матрак за 1500 лв. с доживотна гаранция. Питай ме близките 10-15 години дали ще го смена. Като го изтърбуша от изтърбушване с жената, тогава.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви са тези пружини? Не са ли латексови всички матраци от много години?
3
0
 
12
 
! Отговори
Не забравяйте!.. преди 4 години
..Когато сменяте матрака, да смените и партньора. Изхвърлете го заедно със стария матрак, така ще започнете живота си в спалнята начисто ;)
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 2 дена четох, че в модната напоследък матрачна индустрия на САЩ фалирали половината предприятия. Защото хвърляли луди пари за реклама.
1
5
 
9
 
! Отговори
платена реклама преди 4 години
Причини1. Ако се насера2. Ако се напикая3. Ако го оповръщам4. Ако дамската превръзка пропуснеЗа 5-тата причина не се сещам