5 факта за Ханс Кристиан Андерсен, знаете ли ги?

Някои от приказките му са автобиографични
19 май 2020 19:51, Ивета Иванова
6
5 факта за Ханс Кристиан Андерсен, знаете ли ги?
Снимка: Pixabay

Датският писател и поет Ханс Кристиан Андерсен е любим автор на много поколения. Той остава в историята най-вече със своите приказки "Палечка", "Грозното патенце", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", "Храбрият оловен войник". Творбите му са преведени на повече от 150 езика и служат за вдъхновение на филми, сериали, анимационни филми, пиеси, балети и т.н. Писателят е роден през 1805 г. в Оденсе и умира през 1875 г. в Копенхаген. Ето и някои любопитни факти за него.

1. Някои от приказките му са автобиографични
 
От "Mental Floss" съобщават, че приказката "Грозното патенцe" е написана от Андерсен, защото самият той се чувствал отхвърлен и отдалечен от света. Когато бил малко момче, хората му се подигравали на външния вид и пискливия глас. Той често бил тъжен и изолиран. Но като грозното пате, после се превърнал в красив лебед - световноизвестен писател, уважаван от много хора на висши позиции. Андерсен поставят приказните си герои в трудни, отчавайщи, безнадеждни ситуации, тъй като самият той преминал през много изпитания - бил отгледан в бедно семейство, загубил баща си рано, работил във фабрика, когато бил едва на 11 г.
 
2. Изложил се е пред Чарлз Дикенс
 
Чарлз Дикенс е бил идол на Ханс Кристиан Андерсен. Двамата се запознали на аристократично парти през 1847 г., а 10-години по-късно, Ханс отишъл на гости на Дикенс в дома му в Кент, Англия. Престоят му трябвало да продължи само 2 седмици, но датският писател останал при англичанина 5 седмици. Семейството на Дикенс било смаяно, че гостът си позволил това. Андерсен имал изблици, докато бил там - лягал на земята и плакал, когато прочел лоша рецензия за своя книга. След като Андерсън си тръгнал, Дикенс спрял да отговаря на писмата му и така прекратил приятелството си с него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем и че наскоро Дания прие закон, който ще налага здравни порядки с полиция и армия
4
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Преди време ми попадна много старо пълно издание на андерсеновите приказки. Не помня вече 4 или 5 сравнително неголеми томчета. Израдвах се, защото знаех че е написал много повече приказки отколкото са известните му творби и почнах да чета. Само за да разбера че това са двама различни автори - и да разбера защо другите му приказки не се издават. Защото всичките му други твоеби са пропити от злоба и завист към всеки, който не е последен голтак (не говорим въобще за богаташи).
3
1
 
4
 
! Отговори
Факт 6 преди 3 години
Факт 6. В следващата екранизация на Малката русалка, в ролята на Ариел е чернокожа (Halle Bailey) .
2
2
 
6
 
! Отговори
Евро'92 преди 3 години
При соца, във всички издавани книги имаше подробни биографии на авторите, дори и при детските. Такива "факти", от преди толкова години са с доста съмнителна достоверност.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питайте другаря Борисов.