Как да сте по-внимателни по време на планински преход?

Ето някои ценни съвети
17 юли 2020 20:53, Ивета Иванова
10
Как да сте по-внимателни по време на планински преход?
Снимка: Pexels

Лятото е времето за повече планински преходи, тъй като тогава не е толкова мокро и хладно и дори хората, които не спортуват редовно, може да се справят с някои по-леки екопътеки. Но трябва да внимавате как стъпвате и ходите, за да не се контузите. Ето някои съвети от "Pop Sugar".

1. Запознайте се предварително с екопътеката
 
Приятелите или роднините решават, че през уикенда ще посетите определена екопътека. По-добре първо се разровете в интернет или в справочниците и научете повече за мястото - труден ли е пътят, дълъг ли е маршрутът, изисква ли се специална екипировка, има ли опасни участъци, от къде точно се преминава, колко време отнема изкачването. Може и първо да потренирате няколко дни, за да нямате мускулна треска след ходенето на планина и да се справите по-лесно с пътя.
 
2. Използвайте компас/карти
 
Ако за първи път ходите на това място, трябва да носите карта, компас и да се научите да ги разчитате. Много е важно да сте добре подготвени, за да не се изгубите. Носете неща, необходими за първа помощ - за всеки случай. Трябват ви вода, храна, лепенки, болкоуспокояващи, марли и т.н. Не разчитайте само на интернет, батерията на телефона ви може да падне или може да няма обхват и да не успеете да проверите маршрута.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Коми преди 3 години
Спасителите са доброволни, но са длъжни да търсят загубени, е кои са Загубените, да гониш вятъра за без пари, дори си плащаме част от екипировката...
8
1
 
0
 
! Отговори
Йети преди 3 години
В резюме - за да се изгуби в България в разглеждания от статията аспект човек трябва да е изцяло неподготвен, безбрежно лекомислен и да положи значителни усилия за което. Във всички останали случаи изгубване не може да се получи.
7
0
 
1
 
! Отговори
Йети преди 3 години
Винаги е добре човек да знае посоките във всеки един момент. Аз дори и в София ситуирам местата по този начин. Най-удобно е.
6
0
 
1
 
! Отговори
Йети преди 3 години
Правилно в статията се препоръчва ХАРТИЕНА карта и компас, на много места в планинаата няма няма връзка с операторите. Пример - горното поречие на р. Марица в Рила, както и северно от хижа Орфей,или пък южно от хижа Гургулица или южно от хижа Венетица. Просто в един момент връзката изчезва. Това са само няколко от многото подобни места.
5
1
 
1
 
! Отговори
Йети преди 3 години
До коментар 1.Чудил си се, защото не си се замислял. Ако се замислиш - няма да се чудиш. Пример - ако не знаеш къде точно си в момента, но знаеш определено място, което определено и безспорно е на север - гониш тази посока.И още нещо - в България няма район, в който, ако вървиш повече от 5 километра да не достигнеш до село, селце, махала, къща, заслон и пр.С две думи - в България няма как да се загубиш.
4
0
 
1
 
! Отговори
Йети преди 3 години
От 30 години ходиме в планините през зимата.Спиме отвън, без палатки - на открито.През зимния период няма змии, кърлежи, гръмотевични бури и всички останали "летни екстри". Единственият проблем е студът и влагата.
3
6
 
3
 
! Отговори
какво като знаеш преди 3 години
Къде си ,след като гръмотевицата те уцели или те отнесе придошъл поток , или не видиш от мъглата ,че вървиш към отвес и паднеш от стотина метра.....с две думи седи си в къщи с гаджето ,а не ми се прави на пич по билото на връх Ботев..1
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ориентирайте се по дърветата - палмите растат на юг
1
2
 
9
 
! Отговори
За компаса и картата преди 3 години
Като бивш състезател по ориентиране винаги съм се чудил, какво значение има на къде е север, ако не знаеш къде се намираш в момента.