Отношенията в семейство Ердоган - далеч от съвършените

Силен е конфликтът вътре в него за Истанбулската конвенция
11 авг 2020 22:30, Елка Василева
100
Отношенията в семейство Ердоган - далеч от съвършените
Дъщерята на Ердоган Сюмейе на сватбата си. Снимка: архив, БГНЕС

Ядове в семейство Ердоган. Турският президент иска да отмени Истанбулската конвенция, но малката му дъщеря Сюмейе е против. Отношенията в семейство Ердоган далеч не са съвършени.

Турция беше първата страна, ратифицирала през 2012 година Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие. Много от мерките в нея обаче така и не бяха изпълнени. А сега президентът Реджеп Ердоган и неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) смятат да се откажат напълно от конвенцията.

Не всички в Турция обаче са съгласни с това, включително и най-малката дъщеря на Ердоган - Сюмейе, която официално се бори за правата на жените, пише Дойче веле.

Семейство Ердоган далеч не е съвършено

Близък до Ердоган човек, пожелал анонимност, твърди пред вестник "Ди Велт", че конфликтът между членовете на президентското семейство е твърде силен тъкмо по този въпрос. Сюмейе, която се ангажира с дейности в правозащитната организация "Кадем", на практика удря шамар в лицето на собственото си семейство, възмути се наскоро Юсуф Каплан, журналист от ислямско-консервативния и проправителствен вестник "Йени Шафак" в Туитър.

Разломът по въпроса за Истанбулската конвенция преминава през цялото семейство Ердоган. И третото дете на президента - синът му Билял, зае категорична позиция срещу конвенцията. Близкият познат на семейството, когото цитира "Ди Велт" твърди, че пред света семейство Ердоган се опитва да се покаже като единно и съвършено. В действителност обаче балансът във взаимоотношенията бил твърде крехък. Включително и поради множеството прикрити скандали на членове от семейството.

Още по темата

Например обстоятелствата около една катастрофа с убит човек, причинена от сина на Ердоган Бурак, така и не бяха изяснени. Потулени остават и множеството похождения на зетя на Ердоган Берат Албайрак, който е и финансов министър. Той е женен за най-голямата дъщеря на президента - Есра. Вместо да се разведе, тя играе пред обществеността ролята на щастлива съпруга, докато цялата страна е наясно с аферите на съпруга ѝ.

Малката дъщеря на Ердоган е различна

Сюмейе също едва ли отговаря изцяло на строгите консервативно-ислямски представи на своя баща. "Ди Велт" припомня наличието на множество слухове, че тя си падала повече по жените, отколкото по мъжете. "Сюмейе е омъжена и има деца, но това не означава почти нищо в една страна, чието правителство се пази от хомосексуалността като дявол от тамян", коментира изданието.

Ангажиментът на Сюмейе в защита на женските права е искрен, твърдят хора, които я познават. След създаването на модерна Турция на жените бяха дадени същите права, както на мъжете. Това обаче си остава само на хартия, отбелязва "Ди Цайт". Полигамията бе официално отменена и жените получиха избирателни права, но обществото продължи да ги дискриминира. Мъжът се смята за глава на семейството и притежава правото да се разпорежда по своя воля с децата.

И през последните години насилието срещу жените в Турция си остава проблем, макар да отпаднаха някои текстове от наказателния кодекс, допускащи това насилие.

Все още извършителите на убийства и други насилия спрямо жени често остават ненаказани. В случаите на сексуално насилие турското законодателство все още предвижда смекчаващи вината обстоятелства за извършителя, само защото жертвата "е носила къса пола или имала начервени устни".

А броят на убийствата на жени нарасна отново. Особено възмущение през тази година предизвика бруталното убийство на студентката Пънар Гюлтекин, което беше осъдено и лично от президента Ердоган. Според активистите от движението "Да спрем убийствата на жени" Пънар Гюлтекин е 146-ата жена в Турция през тази година, убита заради пола си. През 2019 година са извършени 474 подобни престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
14
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
До 20Разбира се война с християнска страна ще сплоти народа. Първо Aya Sofya сега гърците. Те гърците са лоши хора както всички останали на този свят но си гледат интересите. Жалко за Турция. Аз гледам какво става там благодарение на Twitter, страшна корупция, милиарди се изливат за глупости а народа мизеррства. Платени журналисти, *** на коментари, цензура. Няма абсолютно никаква разлика с положението в БГ.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците трябва да решат съдбата си светска или строго религиозна!
14
1
 
12
 
! Отговори
Aliosman преди 3 години
И halk tv. Тя е на алеви, но малко се гледа. Само от тях и CHP активисти. Иначе, да, само с кавга с Гърция ще сплоти малко народа. Пробва със Сирия - не хвана дикиш, пробва с Либия - и там. Арабите са против него, а той си е от братството - само те го обичат. Трябва война с християни. И то скоро. Патаклама с Гърция. Това е. И да окупира няколко острова. И без това са много близо до турския бряг, а и са били османски. Тогава ще има картбланш да дрилва за газ.
13
8
 
20
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Лошо е жените да нямат права,но и е лошо и да имат много права.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама най-големия проблем на хората в България е, дали дъщерята на Ердоган искала Истамбулската конфекция или не я искала,просто световен проблем разбираш ли,тц,тц,тц,брейййй!
11
4
 
4
 
! Отговори
Пиш!ката преди 3 години
До 9 Няма такова значение каква е какво има в джобовете в ляво и дясно от нея !!
10
6
 
9
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Много са религиозни от партията на Ердоган но хванаха техни хора как играят хазарт в Грузия. Близък до управляващите има хотел с хазартни игри в Южен Кипър. Имат две телевизии които са критични към Ердоган. Tv2 и Fox. Всичко останало е за Ердоган. Дори СНН Тюрк. Тотална цензура.
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10 разбира се този коментар си го позволяваш само в рамките на р България?
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези хора не ме вълнуват тази държава... За съжаление те се вълнуват от нас
7
2
 
19
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Ердоган се е побъркал, прави сравнения с продажбите на хладилници. През 2000 година се продали еди колко си хладилници, днес имало ръст в продажбата на хладилници с 30%.Това е било показателно за покачване на жизненото равнище. Всъщност през 2000 година Турция е била 62 милиона а днес е 83. Имало ръст. Затънаха в дългове, зетят му е напълно неадекватен. Не разбира нищо от икономика. Сега са готови дори на война с Гърция само за да обърнат общественото внимание към друга посока.
6
13
 
5
 
! Отговори
ГОЛЯМА ПИШКА преди 3 години
САМО ЧОВЕК С МАЛКО БУБУ МОЖЕ ДА Е ТОЛКОВА КОМПЛЕКСИРАН, ЧЕ ДА ИСКА ВСИЧКИ ДА ГО ХАРЕСВАТ. НИЕ С ГОЛЕМИТЕ ПИШОНИ НЯМАМЕ ТОЯ ПРОБЛЕМ - НАС НИ ХАРЕСВАТ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ИСКАМЕ ИЛИ НЕ.
5
11
 
6
 
! Отговори
Беден IT 3000 лв кеш преди 3 години
Виждате ли победоносно-вдигнатия юмрук на снимката ми?Да - палец нагореНе - палец надолуТози победоносен юмрук е символ на победата над народа над МАФИЯТА ГЕРБ. ПАЛЦИ ГОРЕ! +++++++++++
4
1
 
17
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 3 години
Следя медиите, турски и български и за съжаление не виждам никаква разлика. Голяма част от медиите лижат там дето слънце не огрява. Бойко се хвали с магистрали, Ердоган с магистрали. А в Турция нещата са много зле. Особено след последния спад на лирата минималната работна заплата в Турция е по ниска даже от тази в България. 500 лева е. Една лира 20 стотинки.
3
8
 
9
 
! Отговори
Беден IT 3000 лв кеш преди 3 години
Информиран от ПИК каза, че Бойко е наместника на Бог на Земята.Това са сериозни неща! Ей!
2
4
 
7
 
! Отговори
Беден IT 3000 лв кеш преди 3 години
Същото е и в отношенията на сем. Доган.Както всички разбрахме от ИНФОРМАЦИОНННА АГЕНЦИЯ ПИKня, новата жена на Емир Доган има нови БОНБИ и явно ги е показала нейде, както твърдят Нидялко Нидялков и кьопавата Баба Ива.
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какви са отношенията в семейството на Тиквата?