Ходите боси вкъщи? Ето какво се случва с краката ви

Когато ходите боси, кракът поема цялата тежест на тялото
Обновена: 22 авг 2020 17:31 | 22 авг 2020 17:31, Михаела Лазарова
39
Ходите боси вкъщи? Ето какво се случва с краката ви
Снимка: Istock

Някои хора погрешно смятат, че ходенето боси ги прави по-здрави, защото в стъпалата са концентрирани множество нервни окончания и масажирането им на бос крак подобрява здравословното състояние. Тези полезни въздействия обаче не са достатъчни, за да направят ходенето на бос крак вкъщи полезно. Всъщност, има някои неща, които се случват с краката и цялостното здраве, когато ходите боси и те не са особено полезни.

Опасно и вредно ли е ходенето боси вкъщи?

Доктор Мигел Куня, специалист по ортопедия, споделя мнението си пред сайта purewow.com. Според него ходенето на босо вкъщи, а и навън, уврежда стъпалата и прави краката по-уязвими на свличане на сводовете. С течение на хилядолетия човекът ползва обувки при ходене, които повдигат петата и осигуряват опора на сводовете на краката. Без обувки кракът става уязвим на механични увреждания, повишаване на стреса и напрежението в мускулите на крака при ходене на босо, които могат да създадат сериозни проблеми с течение на времето.

Стъпалото трябва да е добре подсигурено. Неслучайно ортопедичните обувки, имащи за цел да коригират или предотвратят изменения в ходилата, водещи до проблеми, са с леко повдигната задна част. Спортните обувки също са на този принцип, като тяхната подметка е мека и пружинираща, така че да се отнеме част от тежестта, предизвикваща напрежение в краката.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията е 100% лъжа. Точно обратното е истината.
26
0
 
15
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
Не им знам на тия изследванията, но дядо ми на село винаги ходеше бос. И нямаше настинки, нямаше болести нямаше нищо. Умря си от старост. Баба ми е все още жива и тази година става на 90 години.баба Ванга, преди 20 години още го каза - ходете боси, не прекъсвайте връзката със земята. Е да, сега когато си по центъра, или в магазина ил ина обществено място, нормално е да носиш обувки. Но когато си вкъщи или на село - ходи си бос, що да ти се спарват краката? Ми тъй де.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имахме река покрай булевард минаващ покрай къщите ни,преди да ни отнемат водата и реката за язовир,като деца не само играехме боси на улицата или в градинката,но по цял ден шляпахме в реката боси и ни доставяше огромно удоволствие,ловихме си дори и рациИ нищо ми няма.
24
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига лъга,псевдо докторе,играехме боси на улицата,в двора,покрай реката и морето,боси си ходим и в къщи и се чувстване чудесно!Стига сте вменявали глупости в главите на хората!
23
1
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Когато се напия в къщи,ходя на ръце с ръкавици.А, когато се набръскам на вън,просто левитирам.Хората ме снимат и ме мислят за Н.Л.О.На крака и бос ходя само, когато съм в джамията.Ама тогава пък много ***!
22
2
 
24
 
! Отговори
Явер преди 3 години
Аз имам паднали сводове. Единствено като хода бос в къщи се чувствам добре. Иначе имам напрежение в стъпалата и колената. Човека е проектиран/еволюирал за босо ходене. Този специалист от статията е от здравната мафия.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако не сложиш протезните ***,какво се случва.-Подпочвена реклама.Колегата го е написал; ходете колкотосе може повече боси.Шимпанзето еотрасло с подпорки,та да му кривят таза.Така е когато всичко зависи отедин всезнаен веселяк ,с чекмедже.
20
2
 
19
 
! Отговори
... преди 3 години
Тая да слага 12см ток и да тръгва из тях
19
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хе хе, много смешна статия! Като малък лятото ходех много често бос, някои други приятели от квартала също. Тези, които ходехме често боси, не станахме дюстабанлии .И до ден днешен никога не съм имал гъбички. Тия, дето все бяха с кецове и маратонки, все имаха гъбички, кокоши тръни и сега са си бая дюстабанлии. Така, че тази статия си е чиста лъжа!
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Босото ходене е правилно и естествено.Както и бягането.Или поне с обувки,които максимално се приближават до естественото стъпване.
17
0
 
26
 
! Отговори
Аааааааааааа.... преди 3 години
...не знаех, че когато ходя бос, стъпалата поемат 100% от тежестта на тялото ми, а когато съм обут - 60% поемат стъпалата, 30% обувките/пантофите, а 10% лактите...Чувствам се обогатен от този преводен текст ;)
16
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ходете боси, рискувате безвъзвратно да деформирате крака си, не рискувайте здравето си
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и маските ще са част от нормалната мода като обувките и дрехите.
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'С течение на хилядолетия човекът ползва обувки'А с течение на милиони години е ходил бос.Дори вярвам, че дрехите вредят.На кого да вярвам?На собственото си тяло или търговецът?
13
0
 
34
 
! Отговори
Винаги има начин преди 3 години
Аз ходя на 4 крайника, за да облекча краката малко.
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А като ходя обут, кракът половината тежест ли поема.
11
0
 
55
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
Най-добрите бегачи на дълги разстояния са от Кения и Етиопия. Всички са бягали от малки боси. Не са знаели горките, че е много вредно.
10
0
 
23
 
! Отговори
Котка преди 3 години
"И кога ще бъде забранено на производителите да произвеждат обувки,сандали,джапанки от изкуствени материали.Кога ще срете да внасяте *** от Китай и там другите масови производите на ДОСТЪПНИ уж ЦЕНИ,КОГА?"Когато спрете да ги купувате.
9
3
 
31
 
! Отговори
истина преди 3 години
Малките момчета трябва да ходят боси, за да им растат пиш ките. Това го знам от баба.
8
1
 
13
 
! Отговори
NHT преди 3 години
И кога ще бъде забранено на производителите да произвеждат обувки,сандали,джапанки от изкуствени материали.Кога ще срете да внасяте *** от Китай и там другите масови производите на ДОСТЪПНИ уж ЦЕНИ,КОГА?