Черният пипер бори коронавируса?

Според учени той намалява активността на COVID-19
15 окт 2020 09:15, Александър Попов
15
 Черният пипер бори коронавируса?
Снимка: Pixabay
Веществото пиперин, което се съдържа в черния пипер, е в състояние да блокира действието на части от коронавируса на SARS-CoV-2, които са отговорни за размножаването и проникването в човешкото тяло. До това заключение стигнаха учени от Индийския технологичен институт, съобщава БГНЕС.
 
Изследователите изучават взаимодействието на 30 подправки с вируса и използвайки компютърно моделиране, установяват, че всички те се свързват в една или друга степен с протеин S (помага на вируса да се прикрепи към рецептора на клетката гостоприемник) и основната протеаза (отговорна за размножаването на вируса), но силно това прави пиперина – веществото, отговорно за острия вкус и аромата на черен пипер.
 
Руски учени предполагат, че описаният механизъм може да работи не само в компютърен модел, но и в реалния живот. Това ще изисква истински експерименти. 
 
В допълнение, експертите отбелязват, че пиперът е в състояние да повиши имунитета и сам по себе си може да служи като противопростудно и противовирусно средство.
 
"В много отношения свойствата на пипера не са свързани с прякото взаимодействие на съдържащите се в него съединения с вирусни частици и бактерии, а със стимулирането на защитните свойства на организма", обясни Мария Ведунова, директор на Института по биология и биомедицина в Университета "Лобачевски".
 
Учените припомниха, че при проблеми със стомашно-чревния тракт, хипертония и алергии подправките са вредни, затова е по-добре хората с такива проблеми да използват хранителни добавки с черен пипер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
кака Радка преди 3 години
само тя може да го изгони. Като я видя на телевизора и аз изчезвам, та какво остава за някакво си вирусче.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"До това заключение стигнаха учени от Индийския технологичен институт" ТЕЗИ СТРАНИ В ТАЗИ ЧАСТ НА АЗИЯ СА ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПОДПРАВКИ
11
1
 
12
 
! Отговори
Баа Пена преди 3 години
Ходенето с два различни чорапа и чесън в джоба пази от вируса.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече се чудите какви дивотии да измислите драги журналисти.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А червеното вино и домашният гроздов самагон дали могат да го "преборят"?
8
0
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"Руски учени предполагат, че описаният механизъм може да работи не само в компютърен модел, но и в реалния живот. Това ще изисква истински експерименти." Значи както винаги заглавието ви е фейк. Не разбрахте ли, че публикуването на фейк новини е забранено в ЕС и се преследва от закона, пожелавам ти квазидописниче да търкаш наровете при бай Ставри.
7
2
 
3
 
! Отговори
Лумпени преди 3 години
Яжте по една супена лъжица смлян черен пипер сутрин на гладно. Да сте здрави!
6
1
 
12
 
! Отговори
ХА - ХА - ХА - ХА преди 3 години
И сярната киселина също .!.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не смятате ли, че е безотговорно да пишете такива измишльотини по време на пндемия?
4
0
 
7
 
! Отговори
Covid-19 преди 3 години
"стигнаха учени от Индийския технологичен институт"Индия и Пакистан са най големите производители на ваксини........които НЕ се използват в цивилизования свят.
3
1
 
21
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Заради истерията селена, цинка и витамин Д свършиха напролет! Оставете пипера на мира, молим Ви се!
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черен пипер + рикия.
1
1
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ОТ КРАЙ ВРЕМЕ ЛЮТИВОТО ПОМАГА НА ИМУННАТА СИСТЕМАЛЮТ ЧЕРВЕН ПИПЕР , ЧЕРЕН ПИПЕР, ЛУК , ЧЕСЪН ВИНАГИ СА БИЛИ ПРЕПОРЪЧВАНИ КАТО ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ПРИ НАСТИНКИ НО ТЕ СА САМО ПОМОЩНИ СРЕДСТВА!ЗА КОВИД СА НУЖНИ ПО СИЛНИ НЕЩА КАТО ПРОПОЛИС НА КАПКИ, ЧЕРВЕНА ХВОЙНА И КОТЕШКА СТЪПКА