Как да удължите трайността на млякото?

Не съхранявайте млякото на вратата на хладилника
19
Как да удължите трайността на млякото?
Снимка: Istock

Вероятно няма човек, който да не съхранява прясното мляко в хладилник. Това е правилен избор, но ако държите млякото на вратата на хладилника, това вече е грешка. Може да изглежда примамливо да се възползвате от отредените за бутилки места на вратата на хладилника, но това определено не е добра идея що се отнася до прясното, киселото мляко, сметаната и подобните на тях продукти.

Това е така заради неравномерното разпределение на температурата на въздуха в хладилника. Когато отваряте вратата топлият въздух от кухнята навлиза директно и нарушава баланса вътре в уреда. Първи страдат продуктите, подредени на вратата. Млякото и производните на него са чувствителни към температурните колебания. Ако отваряте често хладилника, рискувате да оставите млякото изложено твърде дълго на топъл въздух, което може да предизвика разрастване на бактерии в него.

Млякото не е добре да стои и на долните рафтове на хладилника, защото там температурата също е по-висока от тази на най-горните рафтове.

Ако искате млякото ви да се задържи възможно най-дълго годно за консумация, съхранявайте го на горните или средните рафтове и то в близост до дъното на хладилника. Там температурите остават сравнително постоянни и близки до тези, на които е настроен хладилникът.

Съвети за удължаване на трайността на млякото

Вземете млякото последно от магазина

Когато пазарувате и обикаляте из големия хипермаркет, вероятно взимате продукти по реда, в който сте ги видели, за да не се връщате и да не забравяте разни неща. Ако обаче взимате млякото в началото на пазаруването и след това се бавите още дълго, това скъсява срока на годност на млякото, особено ако е през летните месеци. Взимайте млякото накрая, точно преди да отидете на касата.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
К2 преди 3 години
Не е вярно, че прясното мляко не се разваля т.е пресича. Даже в хладилник, на вратичката се вкисва, щом престои отворено 5-6 дни, понякога през лятото и по-малко. Ако се сложи в камерата или фризер някакво количество, което не може да се ползва в рамките на срока на годност,то може да се запази за месеци.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези съвети, макар и сбъркани, важаха за истинското кисело и прясно мляко, което го имаше преди 1989 година. Сега млякото може да стои с години и не се разваля, защото не е истинско. Разбира се, че температурата на по-долните рафтове е по-ниска от тази при по-горните рафтове, а не обратното, както е сбъркан превода. Принципно производителя би трябвало да казва какъв е диапазона на температурите, при които се съхранява всеки продукт, вкл. и млякото, но обикновено казват само горната граница, коет
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако искате млякото ви да се задържи възможно най-дълго годно за консумация, съхранявайте го на горните или средните рафтове и то в близост до дъното на хладилника."ПОСЛЕДНО НА ГОРНИТЕ , СРЕДНИТЕ ИЛИ БЛИЗО ДО ДЪНОТО?ХУБАВО Е КОГАТО ЧОВЕК ПРЕПИСВА НЕЩО ДА ВЛАГА И МАЛКО МИСЪЛ!
13
1
 
8
 
! Отговори
верно преди 3 години
да не държим 20 литра мляко на вратата? заминава за 1-2 дни, колко да му удължим срока до 1 месец ли? вие какви хладилници ползвате, не разпределял равномерно - МРАЗ или ЗИЛ?
12
1
 
6
 
! Отговори
Вълнаро преди 3 години
За щастие имам достъп до малък производител, божествено краве мляко, тия изкуственяци от магазина имат вкус на нищо, и нямат разваляне, това без консерванти няма как да стане.
11
0
 
5
 
! Отговори
Мандра преди 3 години
Не се притеснявайте за вашето мляко на вратата на хладилника ви ! То е от химия и няма нищо естествено в него гарантираме ви че 12 месеца нищо му няма , ако щете и на слънце го дръжте . Букгарикус бациликус нали знаете ? И не забравяйте .... подкрепяйте българското
10
1
 
17
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи на най-горния рафт било по-студено от най-долния рафт....брех брех, нова физика измислихте...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако за 30 дена не изпиете литър - да ви кажа ли през къде ще ви е дали ще му удължите срока с 2-3 дена или не?!? То сина ми пие по 200мл на ден, за седмица със сигурност е опаткал литъра далеч преди срока на годност да е минал... пък като мине - да не е милиони? Лев и пеесе, пак ще му вземем.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мляко ползвам само за кафето сутрин и решиш че ми е много по удобно да купя пакет сухо и да слагам по една лъжичка, отколкото 2 седмици да размятам кутия из хладилника.
7
1
 
5
 
! Отговори
понеделник преди 3 години
По-важно е, как да излъжем хладилника , да работи в неотоплявано помещение. Дайте идеи...
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На снимката надениците са му увиснали, млякото му било проблемно.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито се разваля, нито се пресича, нито вкисва. Нищо няма на млякото.
4
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 3 години
vredno
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставял съм кисело мляко от магазина 2 седмици отвън без хладилник и нищо му няма
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е мляко, както и всички други 6оклуци с които за съжалетие се храним.
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Млвкото от магазина не се разваля и на стайна температура да го държа.