Пресен или сготвен спанак - кой е по-полезен?

Спанакът е богат на желязо
16 фев 2021 14:32, Михаела Лазарова
9
Пресен или сготвен спанак - кой е по-полезен?
Снимка: Istock

Спанакът е един невероятно здравословен, вкусен и изпълнен с ценни хранителни вещества листен зеленчук. С него можете да приготвите разнообразни ястия и пресни салати, супи и печива. Можете да го добавите към любимия си омлет, за да го обогатите с повече минерали и витамини. Няма грешен начин да приготвите спанак. Разлики съществуват единствено в това дали го консумирате суров или сготвен.

Кой от начините на консумация на спанак е по-полезен – пресен или сготвен?

Няма еднозначен отговор на този въпрос, защото спанакът има своите невероятни ползи и ги проявява по различен начин в сурово и термично обработено състояние.

Ако варите спанак на пара, печете го или го приготвяте на тиган, вие ще извлечете много повече желязо от него, отколкото ако е консумиран пресен. Същото важи и за калция в него. След като се приготви на пара, той може да се съхранява задълго в хладилник, като се добавя към ястия, супи, смутита. По този начин обогатявате тялото си с още повече желязо и калций, от които то има нужда.

Термичната обработка на спанака увеличава количеството и усвояемостта на витамините А и Е в него. По-лесно е и да изядете по-голямо количество спанак, ако той е сготвен. Пресният спанак се консумира, дъвче и преглъща малко по-трудно, а и приетото количество обикновено е по-малко, ако е под формата на салата.

Ако консумирате спанака суров, също няма да сгрешите. Това ви дава повече фолиева киселина, витамин С, витамин В3, В2 и калий. Суровият спанак е също толкова подходящ за приготвяне на смутита, колкото и обработеният. В суров вид от спанака ще извлечете максимума от фибрите в него.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимна1000% !Q
6
1
 
5
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
Лападът е по-полезен.
5
0
 
5
 
! Отговори
Димчо преди 3 години
Пълнен спанак с крехки пържоли е най- полезен.
4
5
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Как пък все колкото по-безвкусно е нещо, толкова по-(уж) полезно е. Пресният спанак няма никакъв вкус, абсолютна трева, а вареният става мек като пaрцал.Освен това митът за многото желязо в него е поради грешка при измерването преди много години, но явно въпреки това все още много хора му вярват.
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито единия, нито другия. Няма такова понятие полезна храна.
2
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ако е домашен - да, но купеният от магазина е пълен до горе единствено с нитрати!
1
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Изяденият...