Какво ни кара да се смеем в ситуации, които не са смешни?

В някои случаи този нервен смях наистина е неконтролируем
5
Какво ни кара да се смеем в ситуации, които не са смешни?
Снимка: Istock

Случвало ли ви се е да се смеете, когато някой падне на земята или дори когато сте на погребение? Има изключително много ситуации, в които смехът е последната уместна реакция, която би трябвало да се появи у вас, но той все пак напира? Защо се случва това? Няма как да не се запитате дали не сте лош човек. Околните вероятно също биха си помислили, че нещо ви има.

Всъщност ви няма абсолютно нищо. Нервният смях реално изобщо не е смях. Когато той избухне от устата ви в травмиращ или неудобен, сериозен момент, това ви кара да се чувствате неловко, въпреки че не можете да го потиснете. В някои случаи този нервен смях наистина е неконтролируем, но въпреки това има начини да се опитате да го овладеете.

Това е емоционална реакция

Преди всичко смехът в неподходящи ситуации е емоционална реакция на нервната система. Това не означава, че сте луди или че сте безчувствен лош човек. Може да се каже, че това не е истински смях, защото е резултат от механизъм на нервната система, който се отключва в стресови ситуации и има за цел да намали тревожността и внезапния прилив на стресови хормони. До голяма степен този неуместен смях е начин да се отърсите възможно най-бързо от прилива на хормони на стреса.

Оближете устните си и ги захапете

Тази техника помага да потиснете порива за смях в неуместни ситуации. Опитайте да вдишате дълбоко въздух и да издишате, ако се налага дори по-шумно от нормалното. Можете да захапете леко и езика си, ако това ще ви помогне.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


5
Още по темата: стрессмяхемоции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се смеете, когато с друг се случи куцуз, е повече от естествено. Ако аз направя нещо не като хората - загледал съм се в телефона и съм се блъснал в стълб за осветление - и околните ми се смеят, аз не се обиждам, а се засмивам заедно с тях. Обикновено чувство за хумор. Няма да си убия децата, я.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е смях, а по-скоро кикот, който е много разпространен, един вид модерно поведение сред много девойки. При младежите е малко по-друго. Това не е смях от сърце, ами едно надменно презрително присмиване към заобикалящия ги свят.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дрога, висок серотонин след въглехидратно хранене или синдрома vulva hypnotica.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко много зъби!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такъв смях най-често се наблюдава при девойчетата-гимназистки.