Как стискането на урината ни вреди?

Важно е да не потискате порива, какви са рисковете?
4
Как стискането на урината ни вреди?
Снимка: Istock

Понякога се налага да задържате урината си по различни причини. Без значение дали пътувате и няма къде да отбиете или сте в работна среща и не можете просто да излезете от залата, се налага да стискате. Ситуациите, в които сме принудени да задържаме урината си са много и могат да се случват ежедневно. Това обаче има редица потенциални рискове за здравето.

Средно човек уринира по 6-7 пъти на ден. Някои повече, а други по-малко. Понякога не осъзнаваме нуждата си да отидем до тоалетната заради заетост или някаква друга ситуация, която възпрепятства този физиологичен процес. Пикочният мехур има голям капацитет, което позволява умишлена задръжка на урина за дълъг период от време. Възможно е в такива случаи на продължително стискане да почувствате внезапен порив да отидете до тоалетна.

Пикочната и отделителната система има функция да извежда токсините и отпадните продукти от метаболизма, както и хранителни вещества, изразходвана енергия. Когато тази функция бъде възпрепятствана може да настъпят редица проблеми заради натоварения пикочен мехур.

Инфекция, спукване на пикочния мехур и изпускане са само част от проблемите, които могат да възникнат, ако задържате прекалено дълго и твърде често урината си.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


4
Още по темата: уринабъбрециинфекции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова българина от малък до 100 годишна възраст полива вековните дървета в парковете.
2
1
 
5
 
! Отговори
На опашката за вакс преди 1 месец
Води до настинка.
Като се упукая от стискане после става студено.
1
2
 
21
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Чак пък спукване на пикочния мехур от стискане не ми се вярва. Уринирането подлежи на волеви контрол до един момент и после следва изпускане в гащите, независимо от волята.