Несебър попадна в 7 забележителни и непознати места в света, кои са те?

Класацията е на списанието за пътешествия "Виахар"
25
Несебър попадна в 7 забележителни и непознати места в света, кои са те?
Снимка: БГНЕС

Заредени с история и изключително величествени кътчета, не е чудно, че все още се изненадваме от места, за които дори не подозираме, че съществуват. Ето подборка на някои от тях, които са успели да бъдат част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, споделени от списанието за пътешествия "Виахар" и цитирани от БГНЕС.

1. Куршска коса (Литва и Русия)

Споделена от Русия и Литва, Куршската коса е релеф с дължина почти 100 километра и широчина само четири километра в най-широката си част, разделяща Куронското езеро и Балтийско море. Тази характеристика го прави силно подчинен на ерозивното действие на ветровете, създавайки големи дюни - тук се образуват най-високите подвижни дюни в Европа.

За да се борят срещу бързото напредване на пясъчните планини, жителите на тази ивица земя трябвало да извършат голямо залесяване, започвайки през първата четвърт на 19 век. Резултатът: възвишен пейзаж от гори и дюни, резултат от постоянен човешки труд, което е достатъчна причина да бъде включен през 2000 г. като обект на ЮНЕСКО за световно наследство.

2. Сигишоара (Румъния)

Наследявайки саксонските отпечатъци на трансилванската територия, Сигишоара изиграва основна роля в търговските отношения през Средновековието, когато са издигнати важната му цитадела и страхотно укрепено заграждение, както и уникалната часовникова кула.

Обект на световното наследство от 1999 г., със своя исторически център, този малък град е известен особено с това, че е родното място на сина на Валд II Дракул, Влад III от Влашко, известен също като Влад III Цепеш, известен с това, че вдъхновява безсмъртния образ на Дракула.

3. Национален парк „Ортобаги“ - Пустата (Унгария)

В източна Унгария се простира най-обширната степ на целия континент. Десетки хиляди хектари, които са обявени за обект на световното наследство през 1999 г. благодарение на голямата си културна и живописна стойност.

Обширни равнини и влажни зони, простиращи се докъдето може да погледне, където поминъкът е тясно свързан с пашата от много векове. Свързани с тази дейност, традиционните конници или оцеляват в пустата, опитомявайки коне като никой друг, като удрят дългите си камшици по земята. Изкуство на предците, напълно неочаквано на европейска територия.

4. Пещерите Шкочиян (Словения)

В югозападна Словения невероятна мрежа от варовикови пещери, простираща се под земята на няколко километра, представлява един от най-добрите примери за карстови образувания в света.

Световно наследство от 1986 г. насам, тази 200-метрова дълбока варовикова пещерна система е известна с многото си водопади, понори - дума от словенски произход и огромни подземни кухини. Перфектно място за обучение за геолози, които знаят значението на страната в този тип формация.

5. Замъкът Кронборг (Дания)

На около четиридесет минути път северно от Копенхаген стои впечатляващ замък, чието строителство започва през последната третина на 16 век. Колосална крепост, контролираща пролива Сунд, който отделя Дания от Швеция.

Обявен за обект на световното наследство през 2000 г., в момента в него се намира Морският и търговски музей в Кронборг, но това, което наистина прави тази конструкция специална, е тясната връзка с най-известната работа на Уилям Шекспир: Хамлет. Замъкът, от голямо значение във времето на писателя, служи като място за сюжета на тази трагедия, която се превръща в една от историческите отправни точки на универсалната литература.

6. Долината Мадриу-Перафита-Кларор (Андора)

Единственият обект на Андора в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство е тази емблематична ледникова долина на Пиренейската страна. Разположен в югоизточната част на Княжеството, той притежава тази привилегия от 2004 г. благодарение на културния пейзаж, запазен в неговите граници.

Дванадесетте километра дължина на долината, с височини от 1200 до 2500 метра, са истински култ към природата и традиционните занаяти, които хората са използвали от нея в тази планинска верига. „Бордас“ и „Орис“, типичните животновъдни сгради в района, се смесват в обстановка, пълна с автентичност, която има завидно богатство от фауна. Близък редут с особена красота, запазен пейзаж и стойността на начини на живот, принадлежащи към минали епохи.

7. Античен град Несебър (България)

Заедно с настоящия град Несебър, разположен на българското Черноморие, древният град Несебър е постоянен съвременник на важни империи като Византийската и Османската. Простира се на малък полуостров, отделен от четиристотин метра провлак .

С тракийски корени, от които произлиза името Месемврия- другото име, с което е популярно това хилядолетно селище е перфектна реликва с важни археологически останки и повече от релевантно историческо-художествено наследство от световна класа. Факт, който си спечели честта да бъде част от обекта на световното наследство от 1983 г. насам.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
1
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Не знам,но в Созопол стъпих за първи път от 1994г миналото лято.
Сто пъти повече ми хареса спрямо Несебър - голям брой плажове,по-чисто море,по-евтини цени по заведенията,няма ги наглите викачи като в Ст.Несебър.
16
5
 
4
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 1 месец
Несебър е абсолютно най-прехвалената туристическа дестинация в клета майка България, даже не мога да повярвам, че е такава и не знам защо се рекламира, така нареченият ''стар град'' е дестинация за не повече от 10 минути, която представлява свирепа ци.гания,кич, зле поддържани бутки на които продават китайски бок.луци, мръсотия , смрад на ум.ряла риба, ресторантите предлагат замразена риба от Метро, безбожно скъпи цени, отвратително обслужване, всеки гледа да те прецака, ЗАКРИВАЙ !
15
2
 
0
 
! Отговори
Не се бъркай преди 1 месец
НесебърКАЙ, това не е за Несебър.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тоя Несебър ...там направиха ремонт на улиците на 50%,но в сл.бряг централната и вътрешните улици са ужас ,най богатата община била: )
13
2
 
2
 
! Отговори
Андрю преди 1 месец
Които не харесва да си седи кадето е и да сърба боб с 15 вилии хляб.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Твърде хубу.
11
3
 
14
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 месец
С какво е забележителен Несебър днес?
С това, че независимия кмет(подсъдим но недосегаем), е подкрепен от ДС.
С това, че който и кмет да дойде, най-хитрия политик в Бг коли и беси тук.
С това, че нощувка е 25лв. + 8лв. паркинг, а на Юг от бургас е 35 +закуска+вечеря + безплатен паркинг.
С това, че подадеш ли сигнал за кражба и корупция, не само няма резултат, но продължиш ли, имаш големи проблеми, често ти се случва СЛУЧКА фатална.
Общинската хазна е празна, заемите неизплатими години напред !
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте кво ше ви кажа! Нисебърката трбява се затвори за туристи! Да! Точно така! Направих малко пари, купих си кущичка, за ад си почивам ляотто.... Ми то не са живй уе!
9
2
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 месец
С какво е забележителен Несебър ?
С това, че има самозапалили се автомобили, кой знае защо само нощем ?
С това, че потапят лодки и палят къщи на неудобните ли ?
С това както каза колега преди 3 дни, че тук е Сицилия на България и закон Омерта ли ?
С това, че крадци надстроиха по един, даже цели 2 незаконни етажа ли ?
И това в резерват защитен от Юнеско, кадето забраняват да вдигнеш дори 20см. зид в нормалните държави.
С това, че старините са оповръщани о опиkaни от алкохолизираните туристи ли ?
8
1
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Да не заблудя...някой,манастира е в Поморие,а на път за Несебър,ще се отбия и там.
7
1
 
4
 
! Отговори
Слънчак и битак преди 1 месец
Още едно място в бг, където никога повече да не ходите.
6
5
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 месец
Навсякъде другъде съм...ходил,включително и в Долината Мадриу-Перафита-Кларор (Андора),само в Несебър не съм.Добре че ме...светнаха по темата да посетя манастира Св.Георги там,светеца да ме благослови за здраве и...берекет.(платена...реклама)
5
7
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 1 месец
Айдеее...Обзор се отделя към Варна и почнаха цирковете.
С кое е забележителен Несебър днес ?!
С подсъдимия несебърски кмет(на работа е), дето чакаш 2 месеца за прием по неотложен въпрос и ... НЕдочакваш ?
С подсъдимия несебърски кмет(подкрепен от болшевиките), дето храни безброй общински лaпaчи и хрантутници ?
С това, че се плаща на "Паяка" да не премества колите на НАШИТЕ ХОРА ?
С това, че (чети внимателно) цели 2 мандата шеф на Юнеско, другарката Бокова направи едно голямо нищо ?
Бегайте бе !!
4
1
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Ганчо, дупка е живота ти мойто момче.
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Несебър и Созопол са страхотни места, никога няма да ми писне да ходя там. И Пловдив също.
2
13
 
4
 
! Отговори
СТАРИЯТ НЕСЕБЪР преди 1 месец
Баш тая дупка ли уе?
1
6
 
9
 
! Отговори
Лъжете преди 1 месец
най-забележителното и непознато място е Ухан - Световната парти столица!