6 развенчани митове за депресията

Кое е истина и кое легенда?
25 май 2021 20:45, Екип на Tialoto.bg
31
6 развенчани митове за депресията
Снимка: Istockphoto

Менталните заболявания са трудни за обяснение. Често те са бъркани с моментни емоционални състояния, които отдаваме на различни фактори и не третираме като истински проблем. Например депресията. В речта, често ползваме израза „депресиран/а съм“ като обяснение на тъга, зацикляне, разфокусиране и т. н. Истината е, че депресията е заболяване и може да има сериозни последици, ако не бъде лекувано професионално. И за да разберете нейното голямо влияние върху живота и сериозността ѝ, ще развенчаем някои митове, свързани с това ментално заболяване:

Депресията не е болест

Нейните симптоми са трудни за разпознаване и няма универсално лечение. Това обаче не означава, че депресията не е болест. Тя е класифицирана научно като ментална болест, която афектира дейността на мозъка и паметта и влияе на рационалното мислене и действие.

Изследване показва, че депресията може да се отрази на част от мозъка, отговаряща за създаването на нови спомени, което води до загуба на емоционални и поведенчески постъпки.

Депресията е всъщност тъга

Депресията не е чувство, което идва и си отива. Това е медицинско състояние и хората, които са депресирани, обикновено не изглеждат тъжни.

Мъжете не страдат от депресия

Това е често срещан мит и е обвързан с разбирането, че жените са по-емоционални и податливи на чести смени на настроенията. Освен това те предпочитат да изразяват емоциите си.

Изследвания показват, че представителките на нежния пол са два пъти по-склонни към депресия, но мъжете не са изключение. Те просто преживяват депресията по друг начин и не говорят за нея. Изводът е, че господата също страдат от тази ментална болест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: депресия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: нищо лично (номер 1)Не съм знаел че имало толкова много митове за депресията. Сигурно има, при положение че това е заболяване което трудно може да се диагностицира, а още по-трудно да се лекува. Психиатрите почти като универсален златен стандарт изписват антидепресанти.Почти сто процента от тях обаче или водят към привикване, или спирането им се оказва проблем.Но трябва да се търси причината за депресията - може да е от алкохол, наркотици или дори стимулиращи напитки като кафето.
3
0
 
8
 
! Отговори
Преди преди 2 години
около 20 години имах труден,сложен и отговорен етап от живота си - микс от лични,семейни и служебни проблеми.Изпаднах в депресия.По-съвет и със съдействие на близък човек потърсих специализирана помощ,и благодарение на един психиатър и неговата съпруга психотерапевт,които ще благославям докато съм жив,успях да се измъкна от "черната дупка",в която бях изпаднал.Не стана така бързо и лесно,но завърши успешно!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както казва Милица Гладнишка, щом не можеш качествено да се ликвидираш, то е алогично да изпадаш в депресия.
1
2
 
22
 
! Отговори
нищо лично преди 2 години
От депресията може да излезеш, като работиш много, държиш мисълта си постоянно ангажирана, заставяш се да откриваш навсякъде и у всеки хубави неща и се контолираш да не използваш думи и изрази с негативно съдържание. И най-гозното може да бъде описано с положително заредени или неутрални думи. Това е моят личен опит. Битката продължи седем години без нито едно хапче и само с една консултация при психотерапевт, от която разбрах, че само аз мога да си помогна.