Паста или ориз, ако сме на диета?

Оризът може да се приготвя по много различни начини
23
Паста или ориз, ако сме на диета?
Снимка: istock

Когато става въпрос за отслабване и диети, едни от най-често изключваните храни от менюто са тестените изделия и оризът. Те са с високо съдържание на въглехидрати и носят на организма много калории. Пастата е един от представителите на тестените изделия, които са често демонизирани и пренебрегвани в диетичното хранене. Оризът също се счита за враг на тънката талия.

Можем ли обаче да ги степенуваме по калории? Каква е истинската разлика между ориза и пастата?

Според Medical News Today, порция бял стандартен ориз от 100 грама съдържа приблизително 28,7 грама въглехидрати, 2,36 грама протеини и 0,19 грама мазнини. Тази порция носи на организма 130 калории. Белият ориз е рафиниран, което означава, че при пречистването на обвивката му е изгубил голяма част от здравословните си хранителни вещества.

Кафявият ориз, за разлика от белия, запазва триците и зародишите в състава си, което му придава различни здравословни ползи. Той е богат на минерали, витамини, фибри, антиоксиданти, които белият почти не съдържа.

Оризът е прекрасен продукт, който може да се приготвя по много различни начини и неслучайно присъства в хранителната култура на много народи. Най-полезният и здравословен начин за консумация на ориз е в сварено състояние или на пара. Консумацията на бял ориз изисква повишено внимание, за да можете да контролирате както приема на калории, така и на въглехидрати, тъй като белият ориз има висок гликемичен индекс и повишава кръвната захар.

Пастата не е толкова нездравословна, колкото много хора мислят. Всъщност, пастата се прави от пшеничено брашно и вода. Тя има среден гликемичен индекс, което я прави допустима за консумация от хора, страдащи от нарушен глюкозен толеранс или диабет. Разбира се, консумацията отново трябва да е в малки до умерени количества и съобразена с дневния калориен прием.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: оризпастакалории
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако нямате хляб, яжте паста.
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От тестени изделия се дебелее , но и напълно без тестени изделия не е добре за организма.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тази "паста" , престанете с вкарването на тези чуждици , паста е паста, а не макарони, може да е паста за зъби или за нещо друго, или паста в сладкарницата, или пастет, или друго,но не и макарони,спагети!
3
2
 
2
 
! Отговори
Kruger преди 2 години
Нито едно от двете. Ако искате да отслабнете не яжте тесто и сладки, не пийте безалкохолни и ще свалите без дието и други ограничения.
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето предложение - паста никога, без значение дали си на диета или не.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паста тип Гарганели ала романьола.