7 грешки в ежедневието, с които вредим на ставите

Пиете прекалено много кафе
19 авг 2021 18:21, Михаела Лазарова
10
7 грешки в ежедневието, с които вредим на ставите
Снимка: Istock

Ставите са съставните части на скелета ни, които ни носят всеки ден. Те понасят целия товар от нашето ежедневие. Независимо дали водим активен начин на живот с натоварена физическа активност или сме обездвижени, ставите ни понасят всичко.

Стресът, който им предизвикваме с обездвижването си или с прекаленото натоварване може да се окаже пагубен за тях. Грижата за ставите трябва да се случва всеки ден, за да предотвратите опасни състояния, в които ставите се възпаляват, износват се и от това произтичат редица инвалидизиращи проблеми, които влошават качеството на живот на по-късен етап.

Какви са грешките в ежедневието, които допускаме и които увреждат ставите ни?

Често носене на обувки с висок ток

Носенето на обувки с висок ток е изключително опасно за ставите. Високият ток предполага изместване на центъра на тежестта на тялото. Това увеличава многократно натоварването върху коленете, глезените, тазобедрените стави, а това се отразява и на ставите на гръбначния стълб. Носенето на обувки с висок ток е добре да се случва рядко, като токовете не трябва да бъдат екстремно високи.

Тренирате прекалено много и повтаряте едни и същи упражнения

Еднообразното повтаряне на едни и същи движения износва ставите. Претренирането също е изключително вредно за ставите, ставния хрущял и ставните връзки. Претоварването повишава многократно риска от ранно износване на ставите, от възпаления и болезнени състояния.

Не се разтягате достатъчно

Преди и след тренировка е важно да отделяте нужното време за разтягане на тялото. Това помага не само на ставите, но и на мускулите, сухожилията, хрущялите. Повишава гъвкавостта и мобилността на тялото. Предпазва от травми и наранявания.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: стресстависухожилията
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам болки за разлика от близки и колеги. Купувам какво ли не и нищо не им помага. Приятелка ми е една от на-добрите и най-възрастни фризьорки в града. Тя има професионална деформация и износване на коленните стави. Сега живее във Франция, при децата. Скоро ми разказа как се излекувала. Всяка вечер в продължение на месец връзвала на коленете парче сланина докато то се стопи. Доста неприятно звучи, но не би ме излъгал. Астаксантин е за класни хора:)
8
3
 
3
 
! Отговори
Личи си, че си преди 2 години
шоп! Явно ще си загубя времето да ти обяснявам какво е астаксантин. Има интернет, прочети. Ставаше въпрос за това в първите коментари, че след 40 ако нищо не те боли, значи си умрял, но трябва и да видиш какво пишат другите и как върви един диалог преди да започнеш да пишеш глупости.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде сега пък някой решил от ставите да ни пази. Ами дай тогава всички да си седим в леглото и да не ходим, за да не ги товарим.
6
2
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 2 години
До На почти 42 съм: Що е то "астаксантин", от семейството на джендерантин ми изглежда. Иначе на 42 какво искаш да те боли па тебе бе, ти луд ли си?
5
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До Вълчо Кумчев: заминавай на ортопед.
4
4
 
8
 
! Отговори
До 2: преди 2 години
Хората на 50 били тотално амортизирани??? Кога успя да се натаралянкаш толкова много бе, пиянде? Естествено, ако си бил дeбeлaк още в училище, по-късно цял живот ядене и пиене, не на 50, а на 30 ще си тотално амортизиран. Живота не е за тотални мързели и същества, които намират смисъл само да се наядат и на сутринта да се облекчат от храната.
3
7
 
7
 
! Отговори
На почти 42 съм преди 2 години
всеки ден 4 км крос в 6 сутринта, лъжица мед и ленено семе, драже астаксантин на обед с храната. Никакво свинско и телешко. Пилешко само домашно отгледано. Разнообразно хранене, плодове и зеленчуци, риба. Умерен алкохол, без цигари. Активен полов живот. Сутрин съм без болки никъде по тялото.
2
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми казваше: Като станеш на 40 години и сутринта като се събудиш и нищо не те боли, значи си умрял.
1
5
 
4
 
! Отговори
Вълчо Кумчев преди 2 години
Имам болки от два месеца в вътрешната част на дясното коляно! Онзи ден направих рентгенова снимка! Заключението на рентгенолога е гонартроза със стеснена ставна междина! М на 58 години съм боли ме при ходене и накуцвам! Дайте здравен съвет! На ортопед още не съм ходил.